Politie Nederland controleert allochtonen vaak onterecht

Categorie I Reportage
1

Nederlanders met een niet-Westerse achtergrond worden vaak ten onrechte gecontroleerd door de politie. Een aantal (bekende) personen en organisaties roepen dit al enige tijd, maar dit blijkt nu officieel uit een rapport dat vandaag is verschenen.

NIET RECHTVAARDIG
Ruim de helft van de mensen die staande zijn gehouden was allochtoon. En veertig procent van de gevallen waarin agenten mensen aanhouden met mogelijk verdacht gedrag, was niet te verdedigen. Ook controles bij autochtonen waren niet altijd terecht.

STEREOTYPERING
Van bewuste discriminatie is volgens de onderzoekers geen sprake. Wel gaan agenten met bepaalde stereotypen in het achterhoofd op pad en hebben ze een bepaald beeld van de “gemiddelde boef”. Daarbij denken ze vooral aan jongens uit lagere sociale klasse en bij elkaar geraapte groepen op basis van afkomst. Bijvoorbeeld de “Antillianen”, “Marokkanen”, “Surinamers”, “Oostblokkers”, of “kampers” en “aso’s”.

ETNISCH PROFILEREN MELDING
De politie denkt ook aan oplossingen. De politie.nl-app wordt binnenkort uitgebreid met een optie om mogelijk etnisch profileren te melden.


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here