Paranoot nieuwe mogelijke bron van inkomsten voor Suriname

Categorie I Binnenland
0

De olie van de gezonde paranoot kan wellicht een nieuwe bron van inkomsten worden voor Suriname.

Het exporteren van olie gewonnen uit de Braziliaanse paranoot zou op jaarbasis kunnen zorgen voor een inkomstenbron van 650.000 US dollar. De boom waar aan deze noten groeien komt in grote getalen voor in het amazone regenwoud in het zuiden van Suriname. Natuurorganisatie Conservation International Suriname treft samen met de bewoners van het inheemse dorpje Alalapadu voorbereidingen tot het experimenteren met het winnen van de olie uit de noten.

Op jaarbasis zou er zo’n 18.000 liter olie gewonnen kunnen worden uit de naar schatting 7000 aanwezige bomen. De olie heeft een marktwaarde van 36 US dollar per liter. Omgerkend dus bijna zo’n 650.000 US dollar. Momenteel wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn en hoe die het best benut kunnen worden. Een voorwaarde is wel dat er geen activiteiten ontstaan die het ecosysteem verstoren. Daar is momenteel weinig ongerustheid over aangezien het gebied is aangewezen als beschermd gebied.

Bijkomend voordeel van de eventuele productie van de olie is het scheppen van werkgelegenheid in de omgeving. Conservation International Suriname heeft een lokaal bedrijf benaderd om de olie op experimentele basis af te nemen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here