Huidolie als zonnebescherming

Categorie I Reizen
0
Donkere vrouw I Huid olie als zonnebescherming

In mijn speurtocht opzoek naar een leuk stuk voor de rubriek lifestyle op Culturu.com en tegelijkertijd het jaarlijks terugkerende evenement Ketikoti.
Vroeg ik mij af, hoe verzorgden vrouwen in de tijd van de slavernij hun huid?

Hoe verzorgde een vrouw uit het slavernijverleden haar huid en haren?
Hadden ze er überhaupt behoefte aan? Hadden ze wel tijd om aandacht aan hun huid- en haarverzorging te besteden? Hadden ze wel de middelen en mogelijkheden om hun eigen producten te maken?

De slavernijtijd behoort niet tot één van mijn favoriete tijden om over te schrijven of te praten, maar kan de Surinaamse vrouwen in Nederland, misschien wel meer inzicht geven, wat de geheimen van de vrouwen uit die zou zijn geweest, om ondanks de erbarmelijke omstandigheden waarin ze leefden, toch hun huid en haar optimaal te kunnen verzorgen.

Helaas is er weinig tot geen informatie beschikbaar, hoe de vrouwen en mannen tijdens gevangenschap hun uiterlijk verzorgden. Het antwoord of een gok ernaar is denk ik te vinden in Ghana, het land waar de meeste slaven vandaan kwamen.

Sheabutter (Butyrospermum Parkii, Karité), is de meest bekende ingrediënt in Ghana, die door de meeste mannen en vrouwen gebruikt wordt voor het verzorgen van huid en haren. Misschien gebruikte de manen en vrouwen dit “nationale” ingrediënt wel om hun huid te beschermen. Wie zal het zeggen? Tegenwoordig, kent iedere man of vrouw van Surinaamse afkomst, dit natuurlijke verzorgingsproduct.

Huidolie als zonnebescherming
Ooit las ik een stuk over de slavenvrouwen die op het land werkten. Om hun huid tegen de felle zon te beschermen, smeerden ze hun gezichtshuid en nek in met een olie. Iedere natuurlijke olie bevat een minimale Sun Protection Factor van tussen de 4-6 SPF. In die periode boodt olie hun huid voldoende bescherming om hun huid tegen de felle zonnestralen te beschermen en tegelijkertijd voor hydratatie zorgen, als zij in de hitte op een plantage aan het werk waren.

In de 21ste eeuw, is deze natuurlijke bescherming, ook voor de donkere huiden, niet meer voldoende. Maar wat zou het toch prachtig zijn, als je je huid op die manier zou kunnen beschermen.
Niets geen poespas, 1 product om je mee te reinigen en je huid tegen uitdroging en de felle Uv-stralen te beschermen. Tegenwoordig weet de Surinaamse vrouw wel beter, een donkere huid kan net zo goed verbranden, als een blanke huid. Een zonnebrandcrème hoort in iedere badkamer van de bewuste Surinaamse vrouw thuis.

Als je van plan bent het festival Ketikoti, te bezoeken, denk dan aan je zonnebescherming, om die mooie donkere huid, te beschermen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here