Verbijstering over Google zoekopdracht “three black teenagers”

Categorie I Algemeen
0

Kabir Ali was nieuwsgierig wat er zou gebeuren als je op Google afbeeldingen twee zoekopdrachten met elkaar vergeleek: “three black teenagers” en “three white teenagers”.

Dat er in de Verenigde Staten een kloof gaapt tussen witte en zwarte burgers, is algemeen bekend. Zo zitten meer zwarte mensen in de cel, zijn zij vaker slachtoffer van politiegeweld en is etnisch profileren ook daar volstrekt normaal. Maar dringt deze scheiding ook door tot de Amerikaanse zoekgigant Google?

De Amerikaan Kabir Alli was nieuwsgierig wat er zou gebeuren als je op Google afbeeldingen twee simpele zoekopdrachten met elkaar vergeleek: “three black teenagers” en “three white teenagers”. Het resultaat is veelzeggend:

Het zijn vooral zwarte tieners die op politiefoto’s als verdachten maar ook criminelen te zien zijn. Terwijl de zoekopdracht ‘three white teenagers’ vooral kiekjes op van blije jongeren die gebroederlijk de armen om elkaar slaan oplevert. De video van Alli doet denken aan een eerdere screenshot van Bonnie Kanoma. Zij tikte op Google afbeeldingen unprofessional hairstyles for work. De zoekresultaten bestonden niet zozeer uit hanenkammen, paars geverfde coupes en paddenstoelenkapsels, maar uit kroeshaar van zwarte mensen.

Alli kan er wel om lachen, zoals in de video te horen is, hoewel hij tegenover The Guardian liet weten wel degelijk geschokt te zijn. Maar zijn tweet, die inmiddels meer dan 57.000 keer leuk gevonden en ruim 61.000 keer gedeeld is, riep ook flink wat verontwaardiging op. Google laat in een reactie weten dat van racisme of vooroordelen geen sprake is ‘onze zoekresultaten voor afbeeldingen zijn een reflectie van content die op het web staat’. Zelf gelooft Alli niet dat er bij Google racistische bedoelingen achter zitten. “De resultaten worden gevormd door het algoritme dat zij hebben opgezet. Zij (Google) zijn niet racistisch, maar ik vind wel dat ze meer controle over zoiets moeten krijgen”, aldus Alli tegen The Guardian. (NRC)


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here