maandag 4 maart 2024
25 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
0
(0)

Zwemcursus doven en blinden succesvol

lees ook ...

Defensie lanceert eigen begrafenisfonds voor personeelsleden...

Met de oprichting van de Stichting Uitvaartverzorging Defensie (Stg. UD) is er nu een eigen begrafenisfonds beschikbaar voor zowel actieve als gepensioneerde personeelsleden van het ministerie van Def...

De zwemcursus speciaal voor doven en blinden is succesvol afgerond. Het initiatief was afkomstig van de 28-jarige nationaal recordhoudster op de 50 meter vlinderslag en 50 meter rugslag Xiomara Getrouw. Zij heeft deze cursus verzorgd om het aantal verdrinkingen onder doven en blinden te verminderen. Ook slechtziende kinderen hebben de basisvaardigheden van het zwemmen kunnen leren.

In het bad van de Stichting Ontspanningsoord voor Gehandicapte Kinderen (SOGK) te Geyersvlijt hebben deze leerlingen een vierdaagse spoedcursus in overlevingstechnieken waaronder seaster, helphouding achterwaarts en draai geleerd.

Getrouw zegt dat Suriname volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de 29ste plaats staat als het komt om het verdrinkingspercentage. “Verdrinking is een wereldwijd probleem en vooral in derdewereldlanden is het nog een groter probleem en dit moet stoppen. Deze survivaltechnieken zijn belangrijk om je zelf te kunnen redden als je in water valt, zodat je jezelf op een veilige manier kan redden. En dat je niet in paniek raakt, want dat is belangrijk.”

De initiatiefneemster blikt tevreden terug op deze activiteit. Alle deelnemers hebben na afloop van de training een certificaat en medaille ontvangen. De certificaten waren ook in braille vorm gedaan voor de blinde kinderen, zodat zij i hun taal weten en begrijpen wat zij hebben gekregen. Daarnaast hebben ze een shirt met het HAS-logo gekregen en een fluitje dat ze goed kunnen gebruiken.

Volgens Getrouw is het doel zeker bereikt, want het team de deelnemers zoveel mogelijk survivaltechnieken meegegeven en de leerlingen hebben een hele fijne tijd en lifetime experience meegekregen in zo’n kort programma.

De organisatie is van plan om meer projecten uit te voeren in Suriname voor kinderen van het binnenland en kinderen met andere beperkingen naast doven en blinden”, zegt de initiatiefneemster. Het project is gefinancierd door Help A Star Foundation in Nederland.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameZwemcursus doven en blinden succesvol