maandag 4 maart 2024
29 C
Paramaribo
11.4 C
Amsterdam
0
(0)

Zware regenval stagneert oogst

lees ook ...

Vp Brunswijk ontmoet bewoners van Flora in meet the people a...

Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk zet zich in het kader van een "Meet the People"-actie in om rechtstreeks contact te leggen met alle lagen van de bevolking. Zijn doel is om dagelijks door het hele ...

De recente stortregens hebben in korte tijd veel wateroverlast veroorzaakt en gevolgen gehad voor de oogst van verschillende gewassen, zo meldt Landbouwdirecteur Soedeshchand Jairam. Het district Wanica loopt het risico om ongeveer 200 hectare groenten en knolgewassen te verliezen, terwijl in Saramacca 50 hectare groenten en fruit onder water ligt.

In Para heeft 5 hectare aan wortel- en knolgewassen te kampen met wateroverlast. Directeur Jairam maakt echter bekend dat de oogst nog niet verloren is en dat er maatregelen worden genomen om de afvoercapaciteit te verhogen. Desondanks wordt bij aanhoudende regens grote verliezen verwacht. Klachten van boeren uit Commewijne zijn tot dusver uitgebleven.

Momenteel wordt er hard gewerkt om de afvoercapaciteit te vergroten door lozingen op te ruimen en door structurele maatregelen te nemen, zoals het vervangen van pompen. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij werkt al geruime tijd aan het 19-pompen project, waarbij 10 leefgebieden worden voorzien van pompen die zowel nuttig zijn bij wateroverlast als bij het bevloeien van landbouwgronden.

Het installeren van deze pompen zal over meerdere jaren plaatsvinden vanwege de hoge kosten van ongeveer 6 miljoen USD. Momenteel is het de bedoeling om 2 van de 4 pompen in Wakai te Nickerie te vervangen, terwijl er al één van de 3 pompen in Wageningen is vervangen.

Jairam meldt ook dat er op polderniveau samen wordt gewerkt met de waterschappen en het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu. Het onderhoud wordt overgedragen aan de belanghebbenden, de boeren, die bijdragen aan regulier onderhoud voor een goede waterhuishouding en garantie van productie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameZware regenval stagneert oogst