zondag 28 mei 2023
27.1 C
Paramaribo
19.9 C
Amsterdam
0
(0)

Zware regenval stagneert oogst

lees ook ...

President Santokhi pays tribute to forefathers during Senior...

Shri Sanatan Dharma Paramaribo-Noord, Welfare by Collectivity Foundation, and Lions' Club Kwatta prepared a wonderful day for senior persons to honor 150 years of Hindu immigration on May 21, 2023, wh...

De recente stortregens hebben in korte tijd veel wateroverlast veroorzaakt en gevolgen gehad voor de oogst van verschillende gewassen, zo meldt Landbouwdirecteur Soedeshchand Jairam. Het district Wanica loopt het risico om ongeveer 200 hectare groenten en knolgewassen te verliezen, terwijl in Saramacca 50 hectare groenten en fruit onder water ligt.

In Para heeft 5 hectare aan wortel- en knolgewassen te kampen met wateroverlast. Directeur Jairam maakt echter bekend dat de oogst nog niet verloren is en dat er maatregelen worden genomen om de afvoercapaciteit te verhogen. Desondanks wordt bij aanhoudende regens grote verliezen verwacht. Klachten van boeren uit Commewijne zijn tot dusver uitgebleven.

Momenteel wordt er hard gewerkt om de afvoercapaciteit te vergroten door lozingen op te ruimen en door structurele maatregelen te nemen, zoals het vervangen van pompen. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij werkt al geruime tijd aan het 19-pompen project, waarbij 10 leefgebieden worden voorzien van pompen die zowel nuttig zijn bij wateroverlast als bij het bevloeien van landbouwgronden.

Het installeren van deze pompen zal over meerdere jaren plaatsvinden vanwege de hoge kosten van ongeveer 6 miljoen USD. Momenteel is het de bedoeling om 2 van de 4 pompen in Wakai te Nickerie te vervangen, terwijl er al één van de 3 pompen in Wageningen is vervangen.

Jairam meldt ook dat er op polderniveau samen wordt gewerkt met de waterschappen en het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu. Het onderhoud wordt overgedragen aan de belanghebbenden, de boeren, die bijdragen aan regulier onderhoud voor een goede waterhuishouding en garantie van productie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameZware regenval stagneert oogst