Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Zware criminaliteit harder aangepakt

Geplaatst

op

door

Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie heeft dinsdag in De Nationale Assemblee meegedeeld dat de zware criminaliteit harder aangepakt zal worden. De middelen hiervoor zijn in december beschikbaar gesteld.

Ook diverse diensten, die hierover informatie moeten verzamelen, zijn verder versterkt. Over de vele drugsexporten uit Suriname zei de minister dat ook daar zaken aan het licht worden gebracht en dat Suriname mede informatie heeft verschaft bij onderscheppen van drugs in het buitenland.

De minister liet weten zich eraan gestoord te hebben dat onlangs breed in de media is uitgemeten dat de politie twee dagen geen brandstof had en verklaarde dat door een administratieve fout bij Justitie en Politie de aanvraag van brandstof te laat heeft plaatsgevonden. Hierdoor was een tekort ontstaan, welke nu is opgelost. Ronnie Brunswijk (fractieleider ABOP) merkte op dat de politie niet eens een uur zonder brandstof mag zitten.

Aangaande de bestrijding van drugs deelde Van Dijk-Silos mee dat de drugsbestrijding op de Johan Adolf Pengel luchthaven en bij de Nieuw Haven is versterkt. Mahinder Jogi (VHP) vroeg hoe er in containers, waarin bacove en rijst verscheept worden, van de haven dan toch nog cocaïne geëxporteerd kon worden. Krishna Mathoera (VHP) vroeg aandacht voor de binnenkomst van de drugs. De minister gaf aan geen details te kunnen verschaffen, maar dat enkele zaken al in beeld zijn gebracht, waaronder de backtrackroute en ‘airstrips’.

De minister merkte op dat de afdeling Public Relations van de politie de resultaten van onderzoeken ook nauwkeuriger moet publiceren. In de media wordt de angstcultuur in stand gehouden. Diverse Assembleeleden bleven erbij dat er meer gedaan moet worden om de samenleving te beschermen tegen criminaliteit. De minister is blij met de ondersteuning die diverse Assembleeleden gaven door te stellen dat er niet bezuinigd mag worden bij de politie, de brandweer en het Nationaal Leger. Zij deelde mee dat bij verschillende autozaken ook al voertuigen zijn gekocht met de middelen die in december beschikbaar zijn gesteld, deze worden al ingezet.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Juspol opent politie-unit bij VCB

Geplaatst

op

door

Vlak vóór de Surinaamse Volkskredietbank (VCB) en tegenover de Centrale Markt aan de Waterkant heeft het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) een unit van de politie in gebruik genomen. Het departement wil met deze speciale unit meer zichtbaarheid van de politie in de binnenstad van Paramaribo. Justitieminister Stuart Getrouw zegt, dat dit project één is dat hij al lang wilde uitvoeren.

Met het oog op de beweging in deze omgeving en de strategische doelen die Juspol wil bereiken, is het volgens Getrouw tijd om de unit te openen. “Door het plaatsen van de unit denk ik dat de bereikbaarheid van en naar de politie zal worden verkort. Hiermee vindt verscherping van de handhaving van de openbare orde en rust alsook de criminaliteitsbeheersing plaats,” zegt de bewindsman.

Volgens de bewindsman zullen vanuit deze eenheid de beheersdaden voor de ordehandhaving van het verkeer plaatsvinden. Getrouw heeft de VCB bedankt voor de ondersteuning en goede samenwerking. Dit geeft volgens hem in het bijzonder aan, hoe goed de samenwerking is tussen de publieke en private sector. De unit is een handreiking aan de samenleving voor een goede en betere dienstverlening van de politie, stelt de minister.

Volgens korpschef Roberto Prade is het de bedoeling, dat de politie vanuit de unit de controlewerkzaamheden zal uitvoeren op de wegen in de omgeving en de Centrale Markt. “We hebben vaker van burgers vernomen, dat het lijkt alsof de politie die op de markt is gehuisvest, zich daar schuilhoudt. Nu is de politie zichtbaar”, zegt de korpschef.

Hij heeft de samenleving opgeroepen om gretig gebruik te maken van de mogelijkheden die nu geschapen zijn. “Wij gaan sowieso evalueren en kijken hoe het zal werken. Waar er moet worden aangescherpt, zullen we dat sowieso doen,” stelt de korpschef. De politiepost op de Centrale Markt blijft gehandhaafd.

Lees verder

Suriname

Bouterse: “Klacht tegen minister Hoefdraad is loze aanval op de regering”

Geplaatst

op

door

De klacht van de VHP-fractie tegen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën bij de procureur-generaal, is volgens president Desi Bouterse een loze aanval op de regering. “Het is een een politieke stunt en zal geen soelaas bieden”, zegt het staatshoofd. De regeringsleider is op vrijdag 18 oktober in het praatprogramma ‘Bakana Tori’ via Radio SRS op diverse zaken ingegaan. De president benadrukt dat er niets aan de hand is en spreekt van spijkers op laag water zoeken.

Bij het lenen moet er volgens het staatshoofd niet alleen controle zijn, maar ook een stappenplan. Ook is belangrijk om aan te geven wat er met de lening zal gebeuren. De president verwijst voor wat dit laatste betreft naar de nieuwe Highway. Hij zegt dat er bij de lening voor dit project ook een hele commotie was, maar de weg zal straks een meerwaarde zijn voor de productie en het land. Het staatshoofd somde ook woningbouw, wegen en productie op als zaken die dankzij leningen van de grond zijn gekomen.

Over de Wet op de Staatsschuld zegt het staatshoofd dat deze duidelijk is, maar allerlei interpretaties kent. Hij heeft niet graag een wet, die voor velerlei interpretaties vatbaar is. Er zijn daarom een aantal voorstellen gedaan om hiernaar te kijken. Het grootste probleem volgens de president is echter, dat zodra minister Hoefdraad met grote financierders over een lening praat men tegenberichten lanceert, omdat ze weten dat het voor de regering een schot in de roos is. Het staatshoofd pleit voor verruiming van het leningenplafond en het bespreekbaar maken hiervan in het parlement.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X