Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Zware criminaliteit harder aangepakt

Geplaatst

op

Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie heeft dinsdag in De Nationale Assemblee meegedeeld dat de zware criminaliteit harder aangepakt zal worden. De middelen hiervoor zijn in december beschikbaar gesteld.

Ook diverse diensten, die hierover informatie moeten verzamelen, zijn verder versterkt. Over de vele drugsexporten uit Suriname zei de minister dat ook daar zaken aan het licht worden gebracht en dat Suriname mede informatie heeft verschaft bij onderscheppen van drugs in het buitenland.

De minister liet weten zich eraan gestoord te hebben dat onlangs breed in de media is uitgemeten dat de politie twee dagen geen brandstof had en verklaarde dat door een administratieve fout bij Justitie en Politie de aanvraag van brandstof te laat heeft plaatsgevonden. Hierdoor was een tekort ontstaan, welke nu is opgelost. Ronnie Brunswijk (fractieleider ABOP) merkte op dat de politie niet eens een uur zonder brandstof mag zitten.

Aangaande de bestrijding van drugs deelde Van Dijk-Silos mee dat de drugsbestrijding op de Johan Adolf Pengel luchthaven en bij de Nieuw Haven is versterkt. Mahinder Jogi (VHP) vroeg hoe er in containers, waarin bacove en rijst verscheept worden, van de haven dan toch nog cocaïne geëxporteerd kon worden. Krishna Mathoera (VHP) vroeg aandacht voor de binnenkomst van de drugs. De minister gaf aan geen details te kunnen verschaffen, maar dat enkele zaken al in beeld zijn gebracht, waaronder de backtrackroute en ‘airstrips’.

De minister merkte op dat de afdeling Public Relations van de politie de resultaten van onderzoeken ook nauwkeuriger moet publiceren. In de media wordt de angstcultuur in stand gehouden. Diverse Assembleeleden bleven erbij dat er meer gedaan moet worden om de samenleving te beschermen tegen criminaliteit. De minister is blij met de ondersteuning die diverse Assembleeleden gaven door te stellen dat er niet bezuinigd mag worden bij de politie, de brandweer en het Nationaal Leger. Zij deelde mee dat bij verschillende autozaken ook al voertuigen zijn gekocht met de middelen die in december beschikbaar zijn gesteld, deze worden al ingezet.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Drie Surinaamse mensensmokkelaars aangehouden

Geplaatst

op

By

De politie in Suriname heeft in de late avond van zondag 9 december tijdens een auto controle een 19, 23 en 25 jarige man aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

Tijdens de controle bleek achterin een personenbus achtien
illegale Haïtianen vanuit Coronie naar Paramaribo te vervoeren. 
De groep van illegale Haïtianen bestaat uit vier mannen, zes vrouwen en acht minderjarige kinderen van wie 3 jongens en vijf meisjes zijn. De illegalen en de aangehouden verdachten werden overgedragen aan de afdeling Trafficking In Person (TIP).

Lees verder

Suriname

Amsterdamse ondernemer voor rechter in Suriname om Decembermoorden

Geplaatst

op

By


De Amsterdamse ondernemer John Hardjoprajitno moet zich komende maandag alsnog melden bij de rechtbank in Suriname op verdenking van betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

In het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.

De twee staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, nu president van Suriname. Naarendorp is overigens als beleidsadviseur en vertrouweling nog steeds nauw betrokken bij Bouterse.

De advocaat van Naarendorp, Irwin Kanhai, stelt dat de kantonrechter niet bevoegd is deze zaak te behandelen omdat er volgens hem sprake is van een ambtsdelict. En voor dat soort delicten is het Hof van Justitie de juiste rechter. Ook meent Kanhai dat de vervolging veel te laat is, die had al in 2000 moeten plaatsvinden.

Eind november heeft de krijgsraad de laatste zaken in dit strafproces behandeld. Het wachten is nu op het vonnis dat de president van de krijgsraad tegen de verdachten zal wijzen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen acht verdachten heeft de aanklager twintig jaar geëist, bij de overige negen was het vrijspraak.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |