Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Zware criminaliteit harder aangepakt

Geplaatst

op

Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie heeft dinsdag in De Nationale Assemblee meegedeeld dat de zware criminaliteit harder aangepakt zal worden. De middelen hiervoor zijn in december beschikbaar gesteld.

Ook diverse diensten, die hierover informatie moeten verzamelen, zijn verder versterkt. Over de vele drugsexporten uit Suriname zei de minister dat ook daar zaken aan het licht worden gebracht en dat Suriname mede informatie heeft verschaft bij onderscheppen van drugs in het buitenland.

De minister liet weten zich eraan gestoord te hebben dat onlangs breed in de media is uitgemeten dat de politie twee dagen geen brandstof had en verklaarde dat door een administratieve fout bij Justitie en Politie de aanvraag van brandstof te laat heeft plaatsgevonden. Hierdoor was een tekort ontstaan, welke nu is opgelost. Ronnie Brunswijk (fractieleider ABOP) merkte op dat de politie niet eens een uur zonder brandstof mag zitten.

Aangaande de bestrijding van drugs deelde Van Dijk-Silos mee dat de drugsbestrijding op de Johan Adolf Pengel luchthaven en bij de Nieuw Haven is versterkt. Mahinder Jogi (VHP) vroeg hoe er in containers, waarin bacove en rijst verscheept worden, van de haven dan toch nog cocaïne geëxporteerd kon worden. Krishna Mathoera (VHP) vroeg aandacht voor de binnenkomst van de drugs. De minister gaf aan geen details te kunnen verschaffen, maar dat enkele zaken al in beeld zijn gebracht, waaronder de backtrackroute en ‘airstrips’.

De minister merkte op dat de afdeling Public Relations van de politie de resultaten van onderzoeken ook nauwkeuriger moet publiceren. In de media wordt de angstcultuur in stand gehouden. Diverse Assembleeleden bleven erbij dat er meer gedaan moet worden om de samenleving te beschermen tegen criminaliteit. De minister is blij met de ondersteuning die diverse Assembleeleden gaven door te stellen dat er niet bezuinigd mag worden bij de politie, de brandweer en het Nationaal Leger. Zij deelde mee dat bij verschillende autozaken ook al voertuigen zijn gekocht met de middelen die in december beschikbaar zijn gesteld, deze worden al ingezet.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Vijf familieleden opgepakt voor doodslaan man in Suriname

Geplaatst

op

By

In Suriname zijn vijf familieleden opgepakt die worden verdacht van het doodslaan van een man in het district Para in Suriname. Dit meldt de Surinaamse krant Times of Suriname.

De hoofdinspecteur en regiocommandant Midden-Suriname Ulrich Tjin Liep Shie bevestigd de arrestaties aan de het medium. Het gaat om een zoon, dochter, schoondochter, broer en zwager van de man.

De vijf familieleden zouden zaterdag na een woordenwisseling het slachtoffer hebben mishandeld. De man liep hierbij zwaar letsel aan het hoofd op en raakte bewusteloos. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

In eerste instantie werd door verschillende personen aangegeven dat de man met zijn hoofd tegen een stenen rand zou zijn gevallen. Een gerechtelijke lijkschouwing op het lichaam van het slachtoffer wees uit dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen.

In afstemming met het Openbaar Ministerie (OM) zijn de vijf verdachten in verzekering gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Lees verder

Suriname

SRD 2 miljoen voor duurzaam bosbeheer Matawai

Geplaatst

op

By

Conservation International (CI) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) trekken samen 336.000 euro, bijna twee miljoen SRD, uit voor het duurzaam beheer van de gemeenschapsbossen van de Matawai-stam in het Pusugrunu-gebied.

Met het geld zullen bewoners uit tien dorpen in het gebied aan de Boven-Saramaccarivier leren hoe zij hun bossen op een duurzame manier kunnen beschermen en tegelijkertijd economisch ontwikkelen.

Het Matawai-gemeenschapsbos is 97.000 hectare groot. “De bossen hebben naast een financiële waarde in houtkap, ook een duurzame waarde waarmee de gemeenschappen inkomsten kunnen genereren met behoud van het bos”, benadrukte Sheila Marhe, CI Science en Policy director vrijdag bij de lancering van het project in het Lalla Rookhgebouw. Bij het project zijn ook de Stichting Investeringsfonds Matawai en de Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland betrokken.

Samen met de gemeenschap en betrokken partners wil CI onderzoeken hoe de Matawaigemeenschap zou kunnen verdienen zonder haar bossen in gevaar te brengen. “Met de houtkap zou er ontwikkeling en economische welvaart moeten komen. Jammer genoeg merken velen van ons het niet in onze portemonnee terwijl het ontbossingspercentage aanzienlijk is gestegen van 2011 tot 2018”, benadrukt Marhe.

Was dit in 2011 nog 0,4 procent, in 2018 steeg de ontbossing naar 0,11 procent. “Doordat deze gordel van economische activiteiten zich verder uitbreidt, ontstaat er een reële dreiging voor gebieden zoals het gemeenschapsbos te Pusugrunu. Met het ontsluiten van een weg in het Matawai-gebied wordt er nu ook een deur geopend naar Centraal Suriname voor mogelijke illegale activiteiten en dat willen wij voorkomen”, zegt Marhe.

Voor projectpartner KIT is de taak weggelegd om een waardeketen op te zetten. “Dat wil zeggen dat de partner samen met de gemeenschap gaat kijken naar mogelijkheden die zij zouden kunnen ontplooien en waarvoor KIT dan alles wat nodig is in een strategisch bedrijfskundig concept zal gieten. Van opzetten, investeringen tot aan mogelijke afzetmarkten en de koppeling daarvoor ook maken voor de gemeenschap,” vertelt Eunike Alexander-Misiekaba, project leider van het project voor duurzaam landschapsbeheer.

Lees verder

Meest gelezen