Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Zwangerschaps App voor Surinaamse vrouwen

Geplaatst

op

Volksgezondheid

Er is een zwangerschaps app ontwikkelt gericht op Surinaamse vrouwen om hen van nuttige informatie te voorzien over hun zwangerschap en het eerste levensjaar van hun baby. De LUCY app is in de testfase door meer dan 500 Surinaamse vrouwen gedownload en is nu voor iedereen gratis beschikbaar in de  Playstore app.

De Stichting Perisur en Health[e] Foundation presenteerden de nieuwe applicatie LUCY, op donderdag  08 oktober aan minister Ramadhin van Volksgezondheid. Lucy is ontwikkeld in het kader van het project ‘Zorg in de hand’, dat gefinancierd wordt door de twinningsfaciliteit Suriname-Nederland. Dit project beoogt de moeder- en babysterfte in Suriname terug te dringen.

Projectleider van Stichting Perisur, Ashna Hindori-Mohangoo vindt het belang van de LUCY app  groot voor Surinaamse vrouwen: “Het ontbreekt zwangere vrouwen en moeders in Suriname vaak aan informatie over hun zwangerschap of het eerste levensjaar van hun baby. Dit kan ernstige gezondheidscomplicaties tot gevolg hebben. De LUCY app vergroot de kennis van zwangere vrouwen en moeders van pasgeborenen.”

De LUCY app informeert de moeders over het verloop van hun zwangerschap en over de groei van hun baby. De app stuurt wekelijks berichten met informatie over onder andere de ontwikkeling van de baby, mogelijke alarmsignalen tijdens de zwangerschap en hoe te handelen, herinneringen voor prenatale of postnatale bezoeken, informatie over vaccinaties, hygiëne en gezonde voeding. De app is uniek omdat deze speciaal ontwikkeld is voor Surinaamse vrouwen.

Bij de launch downloadde de minister de LUCY app zelf op zijn smartphone en onderstreepte het belang van de app die moeder en kindersterfte in Suriname zal tegengaan. De minister gaf aan dat hij als arts weet dat zwangeren altijd op zoek zijn naar informatie over een gezonde zwangerschap. Hij is blij dat er nu een Surinaamse app is die zich specifiek richt op de Surinaamse vrouwen. De minister beloofde  de LUCY zwangerschapsapp verder te promoten. “Maar”, nam de minister iets van het enthusiasme terug, ”De app mag niet als vervanging van een medisch consult worden gezien. Bij medische klachten dienen zwangeren altijd contact op te nemen met de arts”. –  culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Suriname

Bekende Inpecteur Dennis Kolf heengegaan

Geplaatst

op

20201019 162440

De bekende  inspecteur van politie 1ste klasse Dennis Kolf is vanochtend heengegaan. Hij was waarnemend gewestelijk politiecommandant (GPK) van Saramacca. Vanmorgen werd door zijn huisgenoten ontdekt dat Inspecteur Kolf het tijdelijke met het eeuwige had verwisseld. Kolf was één van de 10 inspecteur die begin september zou worden bevorderd tot een naast hogere rang, maar de bevorderingen van deze Inspecteurs gingen om onduidelijke redenen niet door.

De groep inspecteurs zou op dinsdag 8 september 2020 worden bevorderd tot de rang van Hoofdinspecteur van politie. Een dag daarvoor kregen zij telefonisch het bericht dat de bevordering was aangehouden. Inspecteur Kolf die  zeer verheugd was dat hij zou worden bevorderd en van alle kanten  felicitaties kreeg, was erg teleurgesteld  en verbaasd dat het niet doorging.

Inspecteur Dennis Kolf heeft zich ook jaren lang ingezet als jeugdvoorlichter bij de afdeling jeugdzaken van het Korps Politie Suriname. Hij was bij velen bekend van de voorlichtingsfilmpjes op de televisie voor de jeugd, waarbij de cast ook door jongeren werd bezet en  die onder zijn leiding op een aantrekkelijke manier werden gepresenteerd. Inspecteur Kolf bereikte de leeftijd van 56 jaar. – culturu.com

Lees verder

Suriname

Poorten universiteit gesloten om onveilige COVID-19-situatie

Geplaatst

op

Adekus

Uit voorzorg heeft het personeel aangesloten bij de Werknemers Federatie Universiteit (WFU), vandaag besloten om tot nader order niet te werken. Het besluit is genomen, omdat de nodige voorzieningen nog niet zijn getroffen ter bestrijding van het coronavirus.

Suneel Soekhnandan, woordvoerder van de WFU, zegt dat uit voorzorg niet gewerkt wordt. Het universiteitsbestuur heeft afgelopen week nagelaten de WFU direct te informeren dat er besmettingen onder het personeel zijn. Deze gevallen zijn via een tip binnengekomen. Toen WFU de leiding hiermee confronteerde warden de gevallen bevestigd.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen