dinsdag 6 december 2022
25 C
Paramaribo
2.7 C
Amsterdam
4.3
(3)

Zwangere vrouwen hebben te verduren met deltavariant; advies vaccinatie

lees ook ...

Simons: Never before has what is occurring today occurred

The CLO's protests against the government's policy, led by Ronald Hooghart, are now in their second week. Some NDP leaders showed up again on Monday, and Jennifer Simons, the previous Assembly Preside...

De zorgsector maakt heel moeilijke tijden door. De statistieken zijn geanalyseerd. Hieruit blijkt dat zwangere vrouwen enorm last hebben van de deltavariant. “Zij hebben al een extra gewicht, een extra volume en als ook de longen aangetast worden, is de kans reëel om op de intensive care terecht te komen,” zei dokter Soenita Nannan Panday-Gopisingh. Zij is medisch directeur van het ‘s Lands Hospitaal tevens voorzitter Stuurgroep Covid-Communicatie.

Wereldwijd zijn inmiddels grote aantallen zwangere vrouwen gevaccineerd tegen de infectie met het coronavirus. De eerste resultaten zijn geruststellend: er worden geen nadelige gevolgen gezien voor de zwangerschap en het ongeboren kind. Dit is in overeenstemming met de zeer uitgebreide ervaring met diverse andere niet-levende vaccins tijdens de zwangerschap. Het ministerie van Volksgezondheid en het Covid-19 Outbreak Management Team (OMT) adviseren alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren.

Niet rooskleurig
Directeur Rakesh Gajadhar Sukul van Volksgezondheid heeft op een donderdagavond belegde Covid-19-persconferentie onderstreept hoe zorgwekkend de situatie is in het land. De zorgsector maakt moeilijke tijden door, vanwege de verergerde toestand. De vierde coronagolf legt een enorme druk op de beddencapaciteit en zorgverlening van de ziekenhuizen. “Laat u zich vaccineren en bevrijd ons van deze misère,” luidt de emotionele oproep van de functionaris.

Claudia Redan is namens de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) uitgekomen met een statement dat een niet-rooskleurig beeld schetst. De druk op de medische zorg neemt door de toename van Covid-19-geïnfecteerden enorm toe. Niet alleen de beschikbaarheid van bedden is zorgelijk, maar ook het gedeelte van het personeel in de tweede lijn, die aan het uitvallen is.

Vertrek topkader
“De situatie is zeer ernstig. Wij hebben een ernstig human resources-probleem, onze topverpleegkundigen trekken weg. De ziekenhuizen beschikken momenteel niet over voldoende gekwalificeerd personeel voor Covid-19- en reguliere zorg,” beklemtoonde de directeur van Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).

Nannan Panday-Gopisingh benadrukte verder het belang van vaccineren. Zij heeft met behulp van grafieken en tabellen meer inzicht verschaft over medisch-technische data en feitelijkheden. In de periode van 1 augustus tot en met 13 september is van alle Covid-19-gerelateerde ziekenhuisopnames, 83 procent van de zorgbehoevenden niet gevaccineerd. 8,6 procent is ingeënt met slecht een dosis van de beschikbare vaccins.

“Het grootste deel van de mensen die opgenomen moeten worden betreft niet-gevaccineerden. Dit accentueert het belang van vaccineren. Wij zij continue bezig met crisismanagement,” aldus de voorzitter van de stuurgroep. Zij gaf verder aan dat alle beschikbare tools gebruikt moeten worden om onszelf en anderen te beschermen; daarvan is vaccinatie tot nog toe de meest effectieve.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameZwangere vrouwen hebben te verduren met deltavariant; advies vaccinatie