woensdag 21 februari 2024
28 C
Paramaribo
9.6 C
Amsterdam
5
(1)

Zwaar vergif in Nickeriaanse rijst?

lees ook ...

Koersen omlaag: CBvS deelt driemaal daags koersen via websit...

De Centrale Bank van Suriname publiceert driemaal per dag wisselkoersen op haar website, zoals aangegeven op haar sociale mediakanaal. De bank benadrukt dat zij de wisselkoersen niet...

Dokter Radha Ramjattan, lid van de werkgroep bestrijding van de rijstrat in Nickerie geeft aan dat een schone omgeving zeer belangrijk is om de overlast van ratten te verminderen.

De enorme rattenplaag heeft voor veel schade gezorgd in het rijstdistrict. Grote rijstaanplanten, groenten en fruit zijn aangetast door de ratten. Verder heeft het verkeerde gebruik van rattengif door de boeren, geresulteerd in door het vergif gedood vee zoals koeien, geiten en schapen. Er is bewustzijn van de situatie nodig als we de ratten willen bestrijden, zegt dokter Ramjattan.

De arts geeft aan dat er verschillende oorzaken te noemen zijn van deze enorme rattenplaag. Ten eerste bestaat het vermoeden dat men de rattenplaag heeft verzwegen. Door de zware regenval zijn bermen en dammen niet optimaal schoongemaakt. Dat heeft gezorgd voor overwoekerde percelen en rijstvelden die niet zijn onderhouden. Dit brengt met zich mee dat de beestjes daar kunnen nesten en flink vermenigvuldigen. De kleintjes knagen aan de jonge rijsthalmen, waarbij ze dus de aanplant vernietigen en de stro gebruiken om hun nesten te maken in de rijstvelden.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) kreeg in december een melding dat er een enorme schade was aangericht aan de rijstaanplant en groenten in de oostelijke polders. “We zijn toen het veld ingegaan en hebben inderdaad gezien dat het om een rattenplaag gaat”, zegt dokter Ramjattan. Na het bezoek van de LVV-minister is er rattengif, welke niet zo schadelijk is voor het milieu, verstrekt aan de boeren. Zij krijgen ook voorlichting om het spul op een verantwoorde wijze te gebruiken, dat het de planten en dieren niet aantast. Uiteindelijk moet het middel slechts de ratten uitbannen.

De Nickeriaanse boeren krijgen ook voorlichting om een schone omgeving op na te houden. Er is vanuit het ministerie geadviseerd om groenten en fruit die door ratten zijn gevreten niet ten verkoop aan te bieden. Het beste zou zijn om deze te verbranden of te begraven.

Boeren die de velden wensen in te gaan moeten laarzen en rubberen handschoenen aandoen. Patiënten die koorts hebben, gepaard met koude rillingen, pijn in de kuiten en ogen moeten contact opnemen met hun huisarts. Ook bij het niet kunnen ademen en problemen met urineren zou men gelijk de huisarts moeten raadplegen.

Het verkeerd gebruik van rattengif of eerder gebruikt VERKEERD rattengif dat een bloedverdunner zou zijn en ingekocht in Guyana, zou tot de dood van boerderij- en huisdieren hebben geleid. Daaruit kunnen wij opmaken, dat ook de rijstaanplant gif in zich heeft, vanwege het gebruik van het eerder gebruikt VERKEERD rattengif. Het is de bevolking aangeraden, niet zomaar rijst uit Nickerie te eten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

8 REACTIES

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameZwaar vergif in Nickeriaanse rijst?