vrijdag 2 juni 2023
24.4 C
Paramaribo
12.8 C
Amsterdam
5
(1)

Zuurstofgebrek dreigt in Ziekenhuizen

lees ook ...

Suriname en Guyana slaan handen ineen voor verenigde duurzam...

President Chandrikapersad Santokhi heeft benadrukt dat alleen door verenigde inspanningen Suriname en Guyana duurzame ontwikkeling kunnen bereiken voor hun naties en welvaart kunnen bevorderen voor hu...

Ziekenhuizen hebben  onvoldoende zuurstof. Nu wordt kritisch gekeken welke patiënten wel en welke geen zuurstof moeten krijgen. Claudia Redan, algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is ook voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad. De directeur en minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid bevestigen het dreigend tekort. Zij benadrukken desgevraagd, dat er oplossingen worden gezocht voor dit ernstige probleem.

Begin komende week moet de situatie voldoende  genormaliseerd zijn. De bewindsman legt uit dat op 15 mei het schip Tropic Tide zuurstof had aangeleverd. Dit schip was betrokken bij een aanvaring bij de scheepswerf van de Surinaamse Dok- en Scheepsbouwmaatschappij.  Een vaarverbod  werd het schip opgelegd door de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS). Conform de Havenwet heeft de MAS de Tropic Tide toestemming gegeven om op 18 mei 2021 uit Suriname te vertrekken. Nadat  de verzekeraar van de veroorzaker garant stond voor dekking van de schade.

Volgens Ramadhin is het  schip niet meer terug  gekomen naar Suriname met de nodige lading zuurstof uit Trinidad & Tobago. Hierdoor is er een tekort ontstaan. Gesprekken  zijn gevoerd met de fabrikant over de levering. Daarnaast is  er ook hulp gevraagd aan Frans-Guyana. Zondagavond wordt zuurstof verwacht  uit het buurland. Komende week moet de situatie genormaliseerd zijn, zegt de minister. De bedrijven Ingas en Cobo werken met man en macht om alle zuurstof ter beschikking te stellen van de ziekenhuizen en af te zien van commerciële activiteiten. Cobo produceert lokaal zuurstof en werkt 24 uur per dag. Door de Covid-19 pandemie is de behoefte aan zuurstof enorm toegenomen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameZuurstofgebrek dreigt in Ziekenhuizen