Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Zowat hele begroting Defensie gaat naar personeelskosten

Geplaatst

op

Defensie (1)

Minister Krishna Mathoera van het ministerie van Defensie gaf op dinsdag 17 november 2020 tijdens de begrotingsbehandeling te kennen dat de balans op de begroting totaal verstoord is. Het ministerie van Defensie staat voor het waarborgen van de veiligheid. De bijkans SRD. 468 miljoen die op de begroting staat voor dit ministerie is bedoeld om de grondwettelijke taken uit te voeren,  het grondgebied te beschermen en ondersteuning te bieden, waar dat noodzakelijk is

Helaas blijkt dat 94% van de begroting aan personeelskosten gaat en maar 6%, wat neer komt op SRD 25 miljoen, overblijft  voor het onderhouden, investeren, en uitvoeren van operaties, “Dit is absoluut niet voldoende.” zegt Minister Mathoera. Zij beseft dat Defensie, die nu meer geld krijgt dan Volksgezondheid  in deze tijd niet meer kan vragen. Ze zegt dat het ministerie weer evenwicht  moeten brengen op de begroting en de personeelskosten drastisch zal moeten verminderen, zodat er meer ruimte ontstaat voor  de operationele kosten.

Inmiddels heeft het ministerie bezuinigd met 10 miljoen. Minister Mathoera noemde het stopzetten van een nieuwe lichting van 100 man militairen; 40 dispensaties die zijn stopgezet waarbij 4 miljoen bespaard is; 11 overeenkomsten onder de noemer ‘Enkele diensten’ ter waarde van 1.2 miljoen zijn ongedaan gemaakt; Extra voorzieningen voor de  ex-bevelhebber die in de overgangsfase waren goedgekeurd zijn ingetrokken waarbij 1.9 miljoen bespaard is; Telefoon- en adsl-lijnen van personen die daarop geen aanspraak maken zijn stopgezet waardoor er SRD 122.000 vrijkomt en een aantal medewerkers die zich niet hielden aan wettelijke regels zijn ontslagen wat een besparing van SRD 720.000 oplevert.

Over de aankoop van munitie informeerde minister Mathoera het parlement dat hiervoor geen dossier van voorbereiding en aanbesteding bleek te zijn voorbereid. Zij wilde eerst een goede inventarisatie hebben alvorens een aanbesteding te houden. Bovendien zou de procedure in deze 3 maanden niet gehaald worden waardoor deze post is teruggebracht tot nul.  –  culturu.com

3 Reacties
3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Moderna
vrijdag 20 november 2020 14:06

“Extra voorzieningen voor de ex-bevelhebber die in de overgangsfase waren goedgekeurd zijn ingetrokken waarbij 1.9 miljoen bespaard” Bevelhebber? Men bedoeld mislukte moordende sergeant. Desiree de boesie bakroe met zijn verkreukelde troela verdienen dat niet en hebben dat niet nodig. Hij gaat binnenkort achter de tralies en zij kan weer op de Somelsdijkbrug gaan staan. “Telefoon- en adsl-lijnen van personen die daarop geen aanspraak maken zijn stopgezet waardoor er SRD 122.000 vrij komt” Er zijn nog meer van zulke privileges bij verkeerde personen terechtgekomen. Er moet uitgerekend worden hoeveel er daardoor onterecht is uitgegeven en dat alles weer invorderen. Dus middels… Lees verder »

Wim
vrijdag 20 november 2020 15:59

Ik heb Mathoera altijd een integere politica gevonden en ze staat voor wat ze zegt en doet. Het is natuurlijk een hele klus het tot padvinders leger verworden defensie weer om te buigen naar een professioneel functionerend geheel. De ongebreidelde hebzucht en corruptie van bakroe bouterse kent geen grenzen. Nu er een van hun oplichters is vastgezet is het een aanval op de partij. Een partij overigens die structureel de wet naast zich heeft neergelegd en schreeuwt dat wet en recht gehandhaafd moeten worden. Het is een nest van criminelen die schaamteloos en zonder geweten het land hebben uitgehold. De… Lees verder »

Yakki
vrijdag 20 november 2020 17:11

De vraag is. Heeft Suriname een leger nodig? Ja. Ik denk dat je dan moet kijken wat een leger inhoud en die mensen inzet om te helpen ipv de wacht te houden voor een paleis dat leeg is.

Suriname

Link registratie voor Bonus ‘hosselaars’ nog niet bekend

Geplaatst

op

De Srefidensi-bonus van de landsdienaren is vandaag door de regering gestort. Ook de AOV’ers hebben de bonus vandaag ontvangen en hebben ook de verhoging van de AOV van SRD 525 naar SRD 750 gekregen. Ook de gepensioneerden krijgen de Srefidensi-bonus.

Werkgevers in de private sector mogen aan hun werknemers met een maandsalaris tot SRD 12.500, voor de maanden november en december 2020 een extra bedrag van maximaal SRD 300 als onderdeel van het samenhangend pakket van maatregelen belastingvrij uitkeren. De Srefidensi- en owru yari bonus geldt voor werknemers met een jaarlijkse bruto bezoldiging tot maximaal SRD 150.000.

Voor personen die in geen van bovengenoemde groepen vallen zou er een link worden gegeven op de Facebookpage van het ministerie van Financien en Planning om zich te registreren voor de bonus. Tot op heden 23 november is er geen link te bespeuren. De laatste bekendmaking op de FB page van het ministerie dateert van 19 november. – culturu.com

Lees verder

Suriname

Lockdown statistieken en een waarschuwing

Geplaatst

op

Juspol Amoksi (1)

De statistieken betreffende de lockdown van 1 oktober tot en met 31 oktober en 1 november tot en met 18 november geven aan dat er in november een teruggang is in het aantal overtreders ten opzichte van het aantal in oktober. Het blijkt wel dat er de afgelopen dagen mensen meer aan het feesten gaan. Dit is dan ook de reden van Minister  Amoksi van Justitie en Politie om de bruggen zoals eerder het geval was bij het ingaan van de lockdowntijd, te sluiten. Bij de handhaving van de COVID-19 maatregelen is het Korps Politie Suriname (KPS) in stelling gebracht en  in bepaalde districten zijn er COVID-19 Quick Response Teams ingesteld.  

In de eerste periode werden in Paramaribo 511 mensen opgebracht, 2599 voertuigen gecontroleerd en 1204 mensen huiswaarts gedirigeerd, 24 werden bekeurd en er werden 293 controles uitgevoerd bij de bruggen. In deze periode waren de bruggen nog niet gesloten. In Regio Midden is 1 persoon opgebracht, 99 mensen gecontroleerd, 293 huiswaarts gedirigeerd en 23 processen-verbaal(pv’s) aangezegd. In Regio West zijn 8 mensen opgebracht en 229 gecontroleerd, 156 voertuigen werden gecontroleerd, 128 mensen huiswaarts gedirigeerd en er werden 20 bekeuringen ingesteld. Verder werden er vijf auto’s in beslag genomen alsook 3 gram marihuana. Ook waren er 112 roadblocks en werden 73 personen pv’s aangezegd terzake overtreding van het uitgangsverbod. Voor wat Regio Oost betreft zijn er geen cijfers beschikbaar.

Voor de periode 1 november tot en met 18 november werden in Paramaribo 205 mensen opgebracht, 800 voertuigen gecontroleerd, 525 mensen huiswaarts gedirigeerd en bij de bruggen, die niet gesloten waren, 205 controles uitgevoerd. In Regio Midden werden 23 mensen huiswaarts gedirigeerd. Voor wat Regio West betreft: 6 mensen werden opgebracht, 217 personen, 126 voertuigen en 1 club gecontroleerd, 212 mensen huiswaarts gedirigeerd, 1 persoon bekeurd, 83 roadblocks uitgevoerd en 81 personen processen-verbaal aangezegd. Ook in november waren er in Regio Oost geen controles.

Minister Amoksi waarschuwt de samenleving om niet te gaan slabakken. Hij wijst erop dat de lockdowntijd nu is bijgesteld van 22.00 uur naar 23.00 uur, maar dat de bruggen nu bij het ingaan van de lockdowntijd worden afgesloten vanwege vele groepen mensen die ondanks het verbod, toch gaan feesten.  –  culturu.com

Lees verder

Meest gelezen