zaterdag 15 juni 2024
26 C
Paramaribo
15.4 C
Amsterdam
0
(0)

Noodsituatie SEH; zoveel mogelijk drinken bij diarree

lees ook ...

Jonge e-biker overlijdt na aanrijding in Paramaribo

J.F., een jongere die een e-bike bestuurde, is overleden in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo na een aanrijding. Het ongeval vond maandagmiddag plaats aan de Jagernath Lachmonstraat. Het slachto...

De regering, de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), kinderartsen, Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) en andere deskundigen, hebben tijdens het spoedoverleg op 09 augustus jongstleden, gebrainstormd over een actieplan om de uitbraak van de virale gastro-enteritis onder voornamelijk jonge kinderen, aan te pakken.

Het overleg had een spoedkarakter vanwege de alarmerende toename van gevallen van braken en diarree onder kinderen tussen 0 en 05 jaar. Kinderarts dr. Margary Muringen geeft aan dat zodra ouders merken dat hun kindje meer dan drie keer in korte tijd overgeeft, zij meteen naar de huisarts moeten die een middel kan geven dat tenminste het braken stopt. Als dan ook nog diarree erbij komt, is de kans op uitdroging groter.

Dokter Muringen zegt dat diarree bij kinderen niet wordt gestopt, maar dat er wel voor gezorgd kan worden dat het kind niet uitdroogt door het zoveel als mogelijk te laten drinken. “Elke keer als het kindje poept, meteen iets laten drinken. Het uitdrogingsgevaar is het grootste probleem bij braken en diarree”, geeft de arts aan. Zij drukte ouders op het hart om niet te lang te wachten om naar de huisarts te gaan wanneer er geen verbetering optreedt bij hun kind.

Zodra het kind niet meer plast, suf en slap is en niet reageert zijn dat de signalen dat het kind ernstig uitgedroogd is. De huisarts zal het kind dan evalueren en indien nodig verwijzen naar de kinderarts. Deze geeft aan als het kindje eventueel opgenomen moet worden.

Bij het overleg is naar voren gekomen dat er een noodsituatie is ontstaan en dat de afdeling Spoedeisende Hulp(SEH) het aantal kindjes dat dagelijks voor hulp wordt gebracht, niet meer aan kan. Er is daarom nagedacht over langere openingstijden van RGD-posten en er zal worden doorgegeven waar ouders terecht kunnen buiten de polidagen, maar de eerste stop is nog steeds de huisarts, geeft dokter Muringen aan.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNoodsituatie SEH; zoveel mogelijk drinken bij diarree