dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
18.5 C
Amsterdam
0
(0)

Zorgwekkende suïcidecijfers onderstrepen belang van mentale gezondheid

lees ook ...

EZ bereikt overeenstemming met bandensector over regulering ...

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft op vrijdag 24 mei een follow-up gesprek gehad met ondernemers en importeurs uit de bandensector. Dit gespre...

In de afgelopen jaren heeft mentale gezondheid een groeiende prioriteit gekregen, vooral door de impact van de COVID-19- pandemie. Deze crisis benadrukte dat iedereen op zijn tijd zorg nodig heeft, zowel fysiek als mentaal. Dit besef wordt sterker, mede door de uitdagende economische situatie van het land. Hierdoor komt de levenskwaliteit van burgers steeds vaker onder druk te staan, wat op zijn beurt de mentale gezondheid kan verslechteren.

Het effect van deze situatie kan sterk variëren tussen individuen, afhankelijk van hun persoonlijke omstandigheden en hoe zij hun gezondheid ervaren. Sommigen vinden voldoende steun in educatie over hoe zij zichzelf kunnen helpen.

Anderen ervaren echter aanzienlijk leed in hun huidige situatie, waarbij steun van anderen en gestructureerde hulp van groot belang zijn. Het is essentieel te erkennen dat deze situaties op elk moment kunnen veranderen. Daarom is het cruciaal om elkaar met begrip tegemoet te treden en nooit vooroordelen te hebben jegens anderen.

Voor sommigen kan een verslechtering in mentale gezondheid zoveel druk en leed veroorzaken dat zij zich wanhopig voelen. Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) rapporteert voorlopige cijfers over het aantal suïcidegevallen tussen 2020 en 2022, dat momenteel op 284 ligt. Hoewel er een neerwaartse trend zichtbaar is, blijft suïcide een aanzienlijk probleem.

Belangrijk hierbij is dat het aantal suïcidepogingen naar verwachting hoger ligt dan gerapporteerd. Psychische aandoeningen vormen zeker een risicofactor voor suïcide, maar het kan ook voortkomen uit schokkende en onverwachte gebeurtenissen die een persoon overkomen. Aan de andere kant kunnen mensen al geruime tijd met een probleem worstelen en geen uitweg meer zien.

Daarom is het van groot belang dat we de signalen herkennen wanneer het niet goed gaat, zowel bij onszelf als bij anderen. We moeten begrijpen wat mentale gezondheid voor ons betekent en wat we kunnen doen om onze veerkracht te versterken.

Het ministerie van Volksgezondheid roept oktober 2023 uit tot Mental Health Month, met de nadruk op bewustwording. Het is een periode om te reflecteren op wat mentale gezondheid voor ieder individu betekent, wat men zelf kan doen en waar men hulp kan vinden als het even te veel wordt.

Daarnaast worden organisaties en instellingen aangemoedigd om in deze periode extra aandacht te besteden aan bewustwording en empathie op het gebied van mentale gezondheid, zodat we gezamenlijk kunnen werken aan de verbetering van de situatie in onze samenleving.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameZorgwekkende suïcidecijfers onderstrepen belang van mentale gezondheid