woensdag 29 november 2023
25.5 C
Paramaribo
3.6 C
Amsterdam
5
(1)

Zorgwekkende Covid-situatie in werkgebied Medische Zending

lees ook ...

Cassavemachines voor kleine verwerkers in het binnenland

Ruim veertig kleine cassaveverwerkers in het binnenland zijn in aanmerking gekomen voor een cassavemachine uit het SAMAP project. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in samenwerkin...

Op Apoera in het westen van Suriname is er momenteel een massaspreiding van Covid-19 te bespeuren. Daarbij is er een geheel polikliniek gesloten, omdat het totaal personeel daar besmet is. Ook in andere gebieden daar zijn er vele besmettingen genoteerd. Dit maakte DNA-lid Iona Edwards van de NDP bekend tijdens de speciale DNA-vergadering over Covid-19. 

Edwards komt uit het district Sipaliwini. Ze sprak haar bezorgdheid uit over de gezondheidszorg in het binnenland van Suriname, in het bijzonder de gebieden Boven-Coppename en Kabalebo. Het percentage positieven binnen het werkgebied van de Medische Zending (MZ) is zorgwekkend, zei minister Amar Ramadhin op basis van de meest recente data die hij in De Nationale Assemblee (DNA) presenteerde. In DNA heeft de regering het parlement informatie verschaft over de huidige Covid-19-situatie.

Minister Ramadhin toonde een totaal aantal van 294 testen, waarvan 138 positieve gevallen bleken. Gezien de positiviteitsgraad van 50 procent spreekt de bewindsman van een zorgwekkende situatie in het bereikgebied van de Medische Zending. De berichten vanuit MZ zijn dat er een enorme lage testbereidheid is. De bewindsman legt uit dat dit het gevaar op massaverspreiding van het virus en overlijden vergroot.

Hoewel er in het kustgebied een toename is van gevaccineerden, merkt hij op dat de vaccinatie- en testbereidheid ook in dit deel van Suriname laag is. Ook het aantal personen dat een boostershot heeft genomen is nog aan de lage kant. De minister van Volksgezondheid concludeert voorzichtig dat vaccinatie helpt tegen sterfte. Het is volgens hem aangetoond dat vaccinaties ook tegen meer dan 14 ziektes beschermen.

Terwijl de campagne om te vaccineren wordt gevoerd, moeten wij volgens de minister de focus niet verliezen dat andere infectieziekten om de bocht liggen. Hij zegt dat gewaakt moet worden voor de uitbraak van andere ziekten.

De focus is tot nu toe voornamelijk op Covid-19, maar de regering pleegt ook investeringen om andere campagnes zoveel als mogelijk draaiende te houden. “Het is een wereldwijd probleem dat nationale immunisatieprogramma’s schade ondervinden van Covid-19”, zei de volksgezondheidsminister.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameZorgwekkende Covid-situatie in werkgebied Medische Zending