Een respectvolle relatie tussen overheid en pers is cruciaal voor de democratie, vindt de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ). Middels een open brief, getekend door haar voorzitter Naomi Hoever werd afgelopen week een dringend beroep op president Chan Santokhi gedaan stappen te ondernemen om de zorgwekkende trend te keren waarbij journalisten onheus behandeld worden.
De open brief was maar net gedeeld in de media, of de noodzakelijke ruimte om belangrijk nieuws te delen op social media, met name Face Book bleek verboden te zijn geworden. Star Nieuws, G.F.C. en Suriname Herald kunnen door aanklachten sinds kort niet meer op F.B. publiceren. Hierover hebben zij maandag ochtend 10 uur Surinaamse tijd een persconferentie die life te volgen zal zijn.
Geen respect, ruimte voor persvrijheid
In de open brief werd nog zo een beleefd en dringend een verzoek gedaan op Zijne Excellentie Chandrikapersad Santokhi te waarborgen dat journalisten de noodzakelijke ruimte krijgen opdat zij hun werk kunnen doen zonder angst. De open brief werd geschreven vanwege bezorgdheid over de bejegening van journalisten. Srananpeyri observeert dat de Surinaamse politieke autoriteiten en hun werkarmen steeds intensiever de pers en persvrijheid aanvallen. Tegenover journalisten die hun confronteren met feiten, maken de politici zich schuldig aan verbale aanvallen, belediging, intimidatie, of sancties als sabotage, juridische vervolging of sancties.
Zorgwekkende trend, vb. 1. O.W
In het schrijven wordt aangegeven dat de grote bezorgdheid van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) voortkomt uit opeenvolgende, niet geïsoleerde incidenten, die een herhaald patron vormen dat de persvrijheid bedreigt. Enkele voorbeelden van recente gebeurtenissen, (samen gevat)
Minister Riad Nurmohamed (Openbare Werken): In augustus uitte de minister zich zeer vijandig tegenover journalisten door hen te bestempelen als “duivels en demonen” tijdens een geschil tussen het Ministerie van Openbare Werken en Starnieuws. Deze toon werd gehandhaafd, zelfs nadat de Staat zich terugtrok en de politieke steun voor de minister verdween.Een presidentieele reactie in deze kwestie heeft de SVJ gemist.
2. Justitie; 3. Onderwijs
Minister Kenneth Amoksi (Justitie en Politie): Tijdens een protest in Albina op 9 september 2024, benaderde een DTV journalist de minister met een feitelijke vraag en kreeg als antwoord: “U bent journalist, waarom zou ik u geloven?” Een dergelijke opmerking van een hooggeplaatste functionaris ondermijnt de essentie van het journalistieke beroep.
Minister Henry Ori (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur): Bij de installatie van een nieuwe Raad van Toezicht voor de Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs, sprak de minister zijn bezorgdheid uit over de media en pleitte voor de oprichting van een mediaraad en een ‘code of conduct’ voor de Surinaamse journalistiek. Sranan Peyri concludeert dat professor Ori blijkbaar niet op de hoogte is dat de SVJ zelf een etische code heeft, conform de Carribean Code of Conduct voor de media en de international Code van Bordeaux, zoals al decennia geden overeengekomen is in Frankrijk.
Ondermijning persvrijheid
De SVJ had gehoopt dat na de fysieke aanval op journalist Jason Pinas in 2021, de regering lering had getrokken en zich op een meer constructieve wijze zou opstellen tegenover de pers. Helaas zien wij als beroepsgroep de afgelopen maanden een zorgwekkende trend van misplaatste bejegening van journalisten door regeringsfunctionarissen, die wij niet acceptabel vinden.
Deze ontwikkelingen baren SVJ grote zorgen. De vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid zijn fundamentele rechten die essentieel zijn voor een gezonde democratie. Het gedrag van bepaalde leden van uw regering lijkt echter te wijzen op een poging om deze vrijheden te ondermijnen, aldus de SVJ.
Persconferentie FB verbod
Woensdag werd er nog een dringend beroep op Excellentie Santokhi gedaan, om stappen te ondernemen om de anti persvrijheid trend te keren en de noodzakelijke ruimte te waarborgen voor journalisten om hun werk te doen.
Met het verbod voor Surinaamse digitale media op Face Book te publiceren, is een dieptepunt in repressaille tegen de persvrijheid bereikt. Het zal bij de persconferentie van de directie van digitale media en journalisten maandag 16 september in Lalarookh blijken hoe zij zullen handelen om een open en respectvolle relatie tussen overheid en pers te bevorderen, hetgeen bepalend is voor het goed functioneren van de democratie.