maandag 20 maart 2023
27.1 C
Paramaribo
8.7 C
Amsterdam
5
(1)

Zorg dat het lichaam kan vechten tegen het coronavirus

lees ook ...

Strategische programma’s nodig voor jeugdontwikkelingsbeleid...

Het ontwikkelen van strategische programma’s is in de visie van de Stichting Reik Uit naar Meer, meer bekend als Stichting Rumas, belangrijk voor het jeugdontwikkelingsbeleid. Daarom is de stichting b...

Dokter Diana Chan Jon Chu gaf dit belangrijke advies mee aan Covid-patienten: “Doe alles wat mogelijk is om je lichaam te helpen vechten tegen Covid-19”. Dit advies gaf ze tijdens de persconferentie van donderdag 16 september 2021 betreffende de Covid-19-situatie in Suriname. Zij is lid van het thuisisolatie team en is belast met de monitoring van deze groep Covid-patiënten.

Chan Jon Chu gaf aan dat isolatie begint vanaf het moment dat de dokter het advies gegeven heeft of als iemand zelf besluit de Covid-test te doen. Nadat iemand de Covid-test gedaan heeft, dient de persoon direct naar huis te gaan en zich af te zonderen van anderen. De arts benadrukt dat sommige mensen na de test zich niet houden aan de instructies gegeven door de artsen en het BOG. Zij gaan winkelen of op familiebezoek en bij aankomst thuis, krijgen ze te horen dat ze positief zijn. In die tussentijd hebben ze in al de kans gehad om anderen te besmetten.

Dokter Chan Jon Chu zegt: Primair moet een Covid-patiënt ervoor zorgen dat het lichaam zelf kan vechten tegen Covid-19. De persoon moet het lichaam een ‘weerstand boost’ geven om te kunnen vechten tegen Covid. Een van de boosters is volgens de arts gezonde voeding. “Blijven eten! Ook al heb je geen eetlust, ook al zeg je ‘t eten smaakt naar niks, blijf eten. Als je twee tot drie dagen niet eet, omdat het eten niet lekker is, verzwakt je lichaam door tekort aan voeding. Blijven drinken, twee tot drie liter water per dag en veel fruit eten om de vitamines op die manier naar binnen te krijgen”, legde de arts uit.

Daarnaast helpt het ‘in beweging blijven’, de weerstand een boost te geven. “Doe wat lichte oefeningen, doe wat tuinwerk. Lig en zit niet de hele dag, want dat verzwakt het lichaam ook meer. Doe ademhalingsoefeningen, het advies voor mensen die ademhalingsproblemen hebben.” De arts benadrukt verder: “Vul je longen met lucht door diep in en uit te ademen. Ook twee keer per dag naar buiten gaan, tien tot vijftien minuten in de zon staan om frisse lucht naar binnen te krijgen. Het zonlicht op je lichaam zorgt ook voor boost van je weerstand.”

Bij verslechtering van de situatie thuis adviseert Chan Jon Chu om direct contact op te nemen met de huisarts of de arts die de monitoring doet of BOG te bellen via 178. Wacht niet 2 tot 3 dagen om contact op te nemen, want dan is het vaak te laat. Een verslechtering moet snel opgepakt worden om de begeleiding in proces te brengen naar herstel.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameZorg dat het lichaam kan vechten tegen het coronavirus