dinsdag 6 december 2022
26.1 C
Paramaribo
5.1 C
Amsterdam
5
(1)

Ziekeninstellingen 2 juli plat

lees ook ...

Teleperformance heeft werknemers nodig

Een vertegenwoordiging van het bedrijf Teleperformance bracht op woensdag 30 november jongstleden minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) een kennismakingsbezoek. Hi...

Het is de hoogste tijd om de zorginstellingen te sluiten, want het water staat de zorgsector aan de lippen. Dit zegt Robby Naarendorp. Hij is voorzitter van de personeelsbonden bij de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), het Diakonessenhuis, het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) en bij de BGVS. Het personeel van al deze zorginstellingen, op de BGVS na, is gevraagd om op 2 juli thuis te blijven.

De bond wil met dit actiemodel afdwingen dat toezeggingen en arbeidsvoorzieningen worden nagekomen. Er wordt sinds vorig jaar aan de bel getrokken. Bij al deze instellingen moet er een cao voor dit jaar worden gesloten. Nu zes maanden later is er geen stap vooruitgezet, meent de vakbondsman. Hij wijst erop dat instituten binnen de RGD, die in alle districten werkt, in de afgelopen tien jaar zijn kapotgemaakt en de dienst nu bijna 100% afhankelijk is van de overheid.

Het SVZ en Diakonessenhuis zouden als particuliere ziekenhuizen zichzelf moeten bedruipen, maar kunnen dat niet. Voor hun inkomsten zijn ze grotendeels aangewezen op de ligdagtarieven. Echter zijn die al jaren niet aangepast. Hte ligdagtarief is rond de SRD 500. Hierin is opgenomen medicatie, eventuele laboratorium- en röntgenonderzoek, voeding, consult en opname.

Terwijl toelagen en salarissen moeten worden aangepast, blijven de inkomsten van de ziekenhuizen ontoereikend om maandelijks de personele kosten te betalen. In april werd afgezien van actievoeren door de verwoestende derde golf van de Covid-19-pandemie. Het zorgpersoneel wordt voor alle extra dingen ingezet die komen bij kijken met de Covid-19-pandemie. Echter, wanneer het komt op betaling, dan zijn er allerlei obstakels, vindt de vakbondsman.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameZiekeninstellingen 2 juli plat