Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Ziekenhuizen Suriname nog niet uit de financiële problemen

Geplaatst

op

De meeste werknemers van de ziekenhuizen in Suriname hebben het salaris van oktober netjes op tijd ontvangen. Dat is een goed teken, maar de ziekenhuizen hebben hun financiële problemen nog lang niet opgelost.

Antoine Brahim, algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zegt dat het een positieve ontwikkeling is dat de meeste zorginstellingen over geld beschikken en hun personeel hebben kunnen uitbetalen. Toch zijn de problemen waarmee de ziekenhuizen kampen nog lang niet opgelost. In veel gevallen worden salarissen nog wel betaald maar kunnen de lopende rekeningen niet meer betaald worden. Wanneer er geld binnen is worden als eerst de personeelsleden uitbetaald, vervolgens blijft er dan weinig geld over om de overige kosten te betalen. Volgens Brahim kunnen onder andere leveranciers van medische verbruiksmaterialen niet of niet op tijd betaald worden. Hij geeft aan dat de prijzen voor goederen op hetzelfde niveau als 3,5 jaar geleden zijn gebleven. Maar in de huidige economische situatie is het niet haalbaar om daar nog aan te kunnen voldoen. Hij geeft dan ook aan dat ziekenhuizen waarschijnlijk hun tarieven zullen gaan verhogen om te kunnen overleven.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Amsterdamse ondernemer voor rechter in Suriname om Decembermoorden

Geplaatst

op

By


De Amsterdamse ondernemer John Hardjoprajitno moet zich komende maandag alsnog melden bij de rechtbank in Suriname op verdenking van betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

In het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.

De twee staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, nu president van Suriname. Naarendorp is overigens als beleidsadviseur en vertrouweling nog steeds nauw betrokken bij Bouterse.

De advocaat van Naarendorp, Irwin Kanhai, stelt dat de kantonrechter niet bevoegd is deze zaak te behandelen omdat er volgens hem sprake is van een ambtsdelict. En voor dat soort delicten is het Hof van Justitie de juiste rechter. Ook meent Kanhai dat de vervolging veel te laat is, die had al in 2000 moeten plaatsvinden.

Eind november heeft de krijgsraad de laatste zaken in dit strafproces behandeld. Het wachten is nu op het vonnis dat de president van de krijgsraad tegen de verdachten zal wijzen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen acht verdachten heeft de aanklager twintig jaar geëist, bij de overige negen was het vrijspraak.

Lees verder

Suriname

Bewaker in Suriname schiet collega in het gezicht

Geplaatst

op

By

Een 41-jarige bewaker is in de vroege ochtend van maandag 3 december door zijn collega met een jachtgeweer neergeschoten.

De twee mannen waren als bewakers werkzaam waren voor een aannemer. Uit onderzoek bleek dat de collega’s niet dol op elkaar waren en met regelmaat met elkaar ruzie hadden. Nadat de verdachte flink wat alcohol had genuttigd pakte hij een jachtgeweer en schoot hiermee zijn collega in het gezicht waardoor het slachtoffer overleed.

De politie heeft de man opgepakt en het jachtgeweer met munitie in beslag genomen.

Lees verder

Meest gelezen