zondag 14 april 2024
24.7 C
Paramaribo
10.1 C
Amsterdam
3
(2)

Zesde Naks iconenkalender

lees ook ...

Naks (Na Afrikan Kulturu fu Sranan) heeft de zesde iconen-kalender uitgegeven. Twaalf opmerkelijke Surinamers zijn weer in de spotlight geplaatst in deze editie. Donderdag jongstleden is het geheel gepresenteerd aan de Thompsonstraat. Nu zijn het in totaal 72 personen die op een voetstuk zijn geplaatst. De organisatie heeft nu besloten ook niet-Afro Surinamers mee te nemen in dit project.

In de toekomst mag het publiek een boekwerk verwachten met alle iconen die een plaats hadden gekregen in de iconenkalenders. Simultaan met de presentatie van de kalender is er ook een expositie met deze nationale helden als topic. De schooljeugd was ook deze keer aanwezig bij de expositie van de iconenkalender,” omdat wij hen ermee willen prikkelen” zegt de vertegenwoordiger van de organisatie. De expo duurt tot 6 december.

De twaalf gekozen Surinaamse uitblinkers van de maatschappij voor het jaar 2023 zijn:  Sa Awowi ( bekende Aleke-zangeres), Renate Wouden (vakbondsleider/ voorvechter rechten van vrouwen en seniorenburgers), Alida Neslo (theatermaker/ promotor alakondre gedachte), Margo Waterval (jurist/ voormalig vicevoorzitter Mensenrechtencomité VN), Agnes Guardiola (eerste vrouwelijke bankdirecteur).

Verder Bea Vianen (auteur en dichter), Anthony Nesty (Olympisch zwemkampioen/ hoofdtrainer heren zwemteam VS), Nardo Aloema (kenner Inheemse cultuur/ grondenrechtenactivist), James Ramlall (dichter/ voormalige directeur van het Directoraat Cultuur), Caprino Alendy (eerste Marron vicevoorzitter DNA), Herman Snijders (muziekdocent/componist/dirigent) en Eddy van der Hilst (groot kenner Sranantongo). Enkele van deze iconen zijn ons voorgegaan.

Siegmien Staphorst de voorzitter van NAKS is onlangs gedecoreerd door de president op 23 november jongstleden. Zij is benoemd tot Groot Officier in de Ereorde van de Palm. Dit is de op één na hoogste onderscheiding in Suriname.

De organisatie wordt niet gesubsidieerd door de overheid. Naks is afhankelijk van sponsors. Op de kalender heeft deze groep ruimte gekregen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameZesde Naks iconenkalender