Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Zes maanden celstraf voor overtreders quarantainewet in Suriname

Geplaatst

op

Danielle Veira

Personen die de quarantaineregels in verband met COVID-19 overtreden kunnen gestraft worden. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de bevoegdheid om de opdracht te geven om personen vanwege de huidige situatie in overheidsquarantaine te plaatsen. De Surinaamse wetgeving biedt deze voorziening, zegt Daniëlle Veira, directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV).

Volgens haar zijn er in de quarantainewetgeving sancties opgenomen. “Deze zullen ook per brief worden medegedeeld aan de repatrianten.” De DNV-directeur  noemde als voorbeeld een hechtenis van zes maanden voor personen die willens en wetens de quarantainewet overtreden.

Tweehonderd Surinaamse ingezetenen arriveren op 20 april. Zij zullen worden ondergebracht op verschillende locaties. Het nationaal managementteam COVID-19 en het ministerie van Volksgezondheid doen er alles aan om de minimale voorzieningen in place te hebben. Alle locaties zijn gescreend en goedgekeurd door het departement, zegt Veira. Torarica, Rivas Place, Residence Inn en het Zorghotel zijn vier van de locaties die gereed zijn gemaakt, zegt ze aan het NII.

Omdat Suriname niet over voldoende accommodaties beschikt om alle negenhonderd repatrianten in een keer binnen te halen, zal na binnenkomst van de groep een evaluatie worden gehouden. Daarna zal besloten worden wanneer de rest van de ingezetenen binnengehaald worden. “We moeten ervoor zorgen dat wanneer de mensen er zijn, we hen in een goede accommodatie kunnen onderbrengen.” De quarantaine is bedoeld om bij eventuele besmette gevallen erop toe te zien dat de situatie van de persoon niet verergerd en om in zijn algemeenheid verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Familieleden die eten willen brengen voor hun geliefde die in quarantaine is, kunnen dat altijd doen. Echter zullen zij de voeding moeten achterlaten en zal dat aan de persoon in kwestie worden verstrekt.

Over de kwestie waarbij wordt aangegeven dat passagiers van de KLM 700 euro moeten betalen om overgevlogen te worden naar Suriname, zegt de de DNV-topvrouw dat iedereen met een KLM-ticket contact met de vliegmaatschappij moet opnemen. “Er zou daarvoor een maatregel getroffen moeten worden. Ik weet niet of ze een voucher krijgen. Je kan niet met een KLM-ticket op een SLM-vlucht”, zegt Veira.

Culturu.com

3 Reacties

3
Reageer op dit artikel

1000
Corona

Letten jullie goed op daar hoor. Dat de mensen het niet daar komen verspreiden. Alle verzorgingshuizen in Nederland hebben het. De mensen gaan elke dag dood. Zijn de zwakkere in verzorginghuizen. Lijkt wel opzet dat die zwakkere opzettelijk besmet worden gemaakt zodat ze dood gaan een zorg minder . Kost de staat veel geld. Dus let goed op jezelf. Het heerst en gaat snel

Peter

Veira is een gevaarlijke gek. Dient zelf zo snel mogelijk opgesloten te worden voordat ze het laatste beetje economie van Suriname wat nog over is ook het riool in werkt.

Ramdhani

Geloven en kijken jullie allemaal nog naar de fabeltjes krant …dat je deze onzin allemaal gelooft hoeveel testers heeft sur dan haha blijft lachen dit.Advertentie

Suriname

Crèches en peuterscholen in Suriname mogen deuren vanaf 1 juni weer openen

Geplaatst

op

Angela Salmo, Directeur Sociale Zaken. Foto Nii

Crèches en peuterscholen hebben toestemming gekregen om vanaf 1 juni hun deuren weer open te doen. Deze mededeling heeft de directeur van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), Angela Salmo, gisteren gedaan tijdens de COVID-19-persupdate.

De toestemming wordt verleend met goedkeuring van het ministerie van Volksgezondheid, dat ook de veiligheidsregels waaraan de opvanginstellingen zich moeten houden, heeft opgesteld. De Sozavo- directeur benadrukt dat er specifieke veiligheidsregels zullen gelden die door de crèches en peuterscholen moeten worden nageleefd. Vanaf 1 juni mogen personen in tehuizen en andere opvanginstellingen weer bezoek ontvangen.

Salmo zei verder dat de financiële ondersteuning aan crèchehouders en crèchemedewerkers onverkort doorgaat. Registratie vindt uitsluitend plaats bij het Bureau Opvanginstellingen van het ministerie van Sozavo aan de Waterkant, terwijl de uitbetalingen plaatsvinden aan bij de Stichting Volkshuisvesting aan de Madeliefjesstraat.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Volksgezondheid Suriname: “Twaalfde COVID-19-patiënt was in Frans-Guyana”

Geplaatst

op

Coronavirus Test

De twaalfde persoon die positief is getest op het COVID-19-virus is een Surinamer die uit Frans-Guyana komt. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid. Deze persoon is op 25 mei in de avond vanuit Frans-Guyana per boot afgereisd naar Albina. Op 21 mei reisde hij vanuit Asisikriki te Papaiston in Frans-Guyana, waar hij werd opgenomen met buikklachten. Een neus swab werd afgenomen, de COVID-19-test werd ingezet en het resultaat was negatief.

Hij is door de Franse artsen geadviseerd om met een mondkapje te lopen. Deze persoon, een Surinamer, keerde vervolgens terug naar Suriname en begaf zich op 26 mei samen met zijn moeder naar de huisarts. De arts hoorde de persoon uit en stelde het COVID-19-team op de hoogte dat er vermoedelijk sprake was van een positief geval.

Vervolgens werd de test ingezet en het resultaat blijkt positief te zijn. De patiënt is opgenomen in het Regionaal Ziekenhuis Wanica. De moeder is in quarantaine geplaatst. Bij navraag bleek dat de persoon zich bij de oversteek alleen met de bootsman bevond. De artsen in Frans-Guyana hadden de man geadviseerd om uit voorzorg constant een mondkapje op te zetten. Hij heeft dit advies ook opgevolgd. De afdeling Epidemiologie is nu bezig met verdere contact tracing van personen.

Met deze positieve case heeft Suriname nu twee actieve COVID-19-gevallen. Het ministerie doet een beroep op de samenleving om de preventieve COVID-19-maatregelen in acht te blijven nemen en zal de gemeenschap op de hoogte blijven stellen.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen