woensdag 17 juli 2024
32 C
Paramaribo
18.3 C
Amsterdam
0
(0)

Zeg NEE tegen kinderarbeid

lees ook ...

Sila Deel stapt na vijfentwintig jaar uit de ABOP

In een gesprek met Sranan Tori van ATV-Networks gaf mevrouw Sila Deel te kennen dat zij verschillende functies heeft bekleed binnen ABOP. Zij zat onder andere in het bestuur van de vrouwenraad, maakte...

De internationale Dag tegen Kinderarbeid werd op 12 juni 2002 uitgeroepen om de aandacht te vestigen op het probleem van kinderarbeid en om de strategieën die kinderarbeid uit moeten bannen, te herzien en opnieuw te bekijken.

Dit jaar jaar wordt  de dag voor de 22ste keer herdacht. Ouders en de gehele samenleving moet er alles aan doen om te voorkomen dat kinderen  belanden in kinderarbeid. In de wereld leven 1.2 miljard kinderen in armoede en zijn er momenteel bijna 200 miljoen kinderen betrokken in kinderarbeid.

De ILO constateert dat jaarlijks 22.000 kinderen sterven door hun werkzaamheden en meer dan 20 miljoen jongens en 20 miljoen meisjes volgen geen basisonderwijs.

Op 10 februari 2023 is het 3e Decent Work Landenprogramma voor Suriname getekend en zijn er proactieve strategieën voor de preventie van kinderarbeid opgenomen voor het duurzaam uitbannen van kinderarbeid. Eén van deze strategieën is onderwijs, daar dit de sleutel is voor de ontwikkeling van het kind. Daarnaast vermindert het zitten in de schoolbanken de kans dat een desbetreffend kind beland in kinderarbeid.

In Suriname blijven wij ons inspannen tegen kinderarbeid en tegen alle vormen daarvan. Momenteel wordt er een evaluatie gemaakt van het Besluit Gevaarlijke Arbeid van 2010 en zal het aangevuld worden met diverse werkzaamheden die niet geschikt zijn voor kinderen onder de 18 jaar.

Er wordt nu ook een lijst van lichte arbeid voorbereid. Vervolgens zal er vanuit de Nationale Commissie Uitbanning Kinderarbeid (NCUK) en het ministerie van Arbeid, meer informatie verstrekt worden over kinderarbeid en hoe deze het best aangepakt kan worden.

Kinderarbeid is een zaak die vele ministeries betreft. Om die samenwerking een goede structuur te geven, zal het ministerie bij staatsbesluit een doorverwijssysteem voorstellen. Dit staatsbesluit is al opgesteld. Ook zal de Nationale Commissie Uitbanning Kinderarbeid een reach-out activiteit hebben in de maand juni naar ouders en verzorgers toe die kinderen hebben die arbeid verrichten.

Verder is aan het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting het voorstel gedaan om de commissie die in artikel 16 van de Wet Arbeid Kinderen en Jeugdige Personen is genoemd, in te stellen. Deze commissie betreft de begeleiding en ondersteuning van kinderen betrokken in kinderarbeid en de huishoudens waartoe ze behoren.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameZeg NEE tegen kinderarbeid