woensdag 29 november 2023
25.5 C
Paramaribo
3.6 C
Amsterdam
5
(1)

Zaalartsen AZP willen vanaf maart uitbetaling volgens nieuwe loonreeks

lees ook ...

Binnenland vreest voedseltekort

De extreme droogte maakt vrachtvervoer in het binnenland bijna onmogelijk. Oogsten zijn voor een groot deel ook mislukt door dezelfde droogte. Behalve de plaatselijke bevolking heeft ook de Medische Z...

De zaalartsen die verbonden zijn aan het Academische Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en de vakbond (ABPLAZ) willen vanaf 1 maart het salaris volgens de nieuwe loonreeks ontvangen. Vanaf 2018 wordt over een nieuwe loonreeks onderhandeld met de directie, maar er is nog geen volwaardige overeenstemming bereikt. Ook de minister van Volksgezondheid moet zijn goedkeuring geven hierover.

Als wordt gekeken naar de betaling voor arbeid in het Caribisch gebied en Europa loopt Suriname ver achter. “De huidige ‘braindrain’, waarbij honderden het ziekenhuis reeds verlaten hebben, is voor een groot deel hieraan te wijten. Dit probleem zal niet te minimaliseren zijn als een looncorrectie lang uitblijft”, stellen de ABPLAZ en de zaalartsen in een persbericht. Gehoopt wordt dat op korte termijn overeenstemming wordt bereikt. Als dat niet gebeurt, zullen er acties ondernomen worden en zal de zorg niet optimaal gegarandeerd zijn.

Bij de uitvoering van FISO in 2009 en 2010 was het salaris nog toereikend, het personeel kon het hoofd ten minste boven water houden. Met de koersontwikkelingen en de inflatie is het duidelijk dat het salaris niet in waarde is meegegaan, stellen de bond en de zaalartsen. Een medewerker welke in 2010 een bezoldiging van gemiddeld SRD 900 verdiende, had toen een waarde van $30.

Uitgaande daarvan zou deze medewerker nu gemiddeld SRD 6.600 moeten verdienen, maar in realiteit ligt dat ver eronder. Prijzen van goederen en diensten worden markt conform gemaakt maar het salaris blijft achter. De ABPLAZ en zaalartsen benadrukken dat de huidige loonachterstand die deze essentiële werkers hebben opgelopen de afgelopen jaren nimmer mag plaatsvinden in de toekomst. Een waardevast salaris zou hierin een oplossing kunnen brengen.

Ook de secundaire voorzieningen moeten worden bekeken, in het bijzonder de problematiek rondom het Staatsziekenfonds (SZF.) Medewerkers moeten veel betalen voor medicatie, verbruiks- en gebruiksartikelen terwijl zij zelf zorgmedewerkers zijn. Er wordt keihard betaald voor SZF dus moet het personeel ook beschikken over een goed voorzieningenpakket.

Behalve de SZF-problematiek heeft de ABPLAZ nog andere punten op het bord van de minister liggen. In 2021 heeft de minister van Volksgezondheid harde toezeggingen gedaan waarvan vier nog een oplossing behoeven. Er is opnieuw een brief gestuurd naar de minister. Er zijn nog enkele specifieke zorgpunten die besproken moeten worden met de leiding van het ministerie van Volksgezondheid.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameZaalartsen AZP willen vanaf maart uitbetaling volgens nieuwe loonreeks