zaterdag 13 juli 2024
25 C
Paramaribo
14.4 C
Amsterdam
5
(2)

Wortel criminaliteit uitroeien, een gemeenschaps en regeringszaak

lees ook ...

Openbaar Ministerie gaat samenwerken met Conservation Intern...

Met de ondertekening van het memorandum of Understanding zullen het Openbaar Ministerie (OM) en Conservation Internationale (CIS) samenwerken aan de bescherming van de natuurlijke hulpbronnen van Suri...

Verplichte registratie, bij-en nascholing, disciplinaire vorming en goed betaald werk voor hangjongens en mannen is een visie om dit probleem op te lossen. Deze aanpak maakt dat je: 1 de jongens van de straat haalt en 2 de echte criminelen zichtbaar maakt en eveneens probeert te begeleiden De drugsverkopers, verslaafden en jonge alcoholisten kun je identificeren en verplichte hulp bieden.

Hangmannen, de wortels
De samenleving moet een beter gedisciplineerde worden. Maar je zal er beleidsplannen voor moeten maken. De assemblee leden moeten erover discussiëren. En het volk moet bij de discussie betrokken worden. We moeten samen criminaliteit zoveel mogelijk zien te voorkomen en te verminderen.

Volgens andragoog Urmy Macknack, die systeem therapie gestudeerd heeft, moeten wij ons niet voor de feiten schamen. De rol van de zwarte man in het gezin is gemarginaliseerd. De basisrol van de man als beschermer en voorziener werd onmogelijk tijdens de slavernij.

Armoede

Financieel, cultureel en moreel van tot slaafgemaakten werd veelal stuk geslagen. Na de slavernij werden de werklozen en de bezitloze ex-slaven aan hun lot overgelaten. De vroegere slaveneigenaren werden vergoed voor elke tot slaafgemaakte. Na het staatstoezicht, dat 10 jaar in loonslavernij behelsde, begon in 1873 de emancipatie. Ondernemerschap, educatie en grondbezit kon slechts een deel uit de levensgrote fuik van armoede redden.

Wortel criminaliteit

Er moet nog een flinke discussie hierover gevoerd worden. Want als alle aspecten bekeken en besproken zijn kunnen de beleidsmakers daar beleid op uitgooien en het daadwerkelijk ook uitvoeren. We klagen allemaal over de criminaliteit maar die begint ergens. De wortel is volgens drs Macknack bij de zwakke gezinnen.

Zwakke gezinnen

Het fenomeen alleenstaande moeders met twee of drie jobs heeft zijn impact op het gezin.Vooral gebrek aan ouderlijke aandacht, toezicht en ontbrekende discipline van vaders maakt criminelen. Deze gezinnen moeten versterkt worden. Die kun je via de scholen identificeren. Kinderen die zonder brood naar school gaan kunnen makkelijk ontdekt worden. Ze hebben materieele en morele versterking nodig.

Gemiste kans
De overheid zou een project uitvoeren voor zwakke huishoudens vanuit het Ministerie van Binnenlandse zaken. De geloofsgemeenschappen werden in de gelegenheid gesteld om hun arme mensen te melden. Het zal niet altijd gaan om vaderloze gezinnen, want ook de werkloosheid is enorm en de lonen in het algemeen te laag.

Ondanks deze belofte van 40 Euro maandelijkse steun in deze zware IMF tijd, bereikte het project nog geen arme gezinnen. Dat terwijl maandelijks het minimum inkomen per persoon 3000 Surinaamse, dollar srd moet zijn (= 140 Euro) en de meeste mensen dat inkomen ontberen.
Jammer, net als met de bejaarden zonder pensioen die ook financiële steun zouden krijgen om met AOV (50 Euro) en steun van 30 Euro samen 2000 srd maandelijks te beuren (totaal 80 euro). Ook dit was weer een loze belofte, een gemiste kans van deze regering om de bevolking in haar overleven te helpen.

Particulier initiatief

Een oplossing is dat mensen die het goed hebben en een gezin willen adopteren om bijvoorbeeld de schoolspullen te financieren en elke maand met wat levensmiddelen te ondersteunen. Aanbevolen is dat de overheid gaat samenwerken met organisaties als 1voor 12 Louis Vismale en Gail Eyk met haar mobiele voedselbank. Zet voedselbanken op, zodat de kinderen uit zwakke gezinnen geen honger hoeven lijden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnWortel criminaliteit uitroeien, een gemeenschaps en regeringszaak