Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

World Mental Health Day, 10 Oktober

Geplaatst

op

Mental Health

World Mental Health Day(Wereld Geestelijke Gezondheidsdag), werd vanaf 1992 door de Wereld Federatie voor Geestelijke Gezondheid gevierd op 10 oktober en wordt door de World Health Organization(WHO) ondersteund.  Elk jaar wordt er op deze dag extra stilgestaan bij de bewustwording rondom mentale gezondheidsproblemen.  Dit jaar benadrukt de WHO de dringende noodzaak om zwaarder te investeren in de geestelijke  gezondheidszorg. De COVID-19 pandemie heeft in 93% van de landen over de hele wereld belangrijke geestelijke gezondheidsdiensten verstoord of tot stilstand gebracht, terwijl de vraag naar geestelijke gezondheid volgens een nieuw WHO-onderzoek toeneemt.

Het WHO onderzoek verricht in 130 landen, vertoont de verwoestende invloed van COVID-19 op de toegang tot geestelijke gezondheidsdiensten en benadrukt de dringende behoefte aan meer financiering. Voor de pandemie gaven landen al minder dan 2% van hun nationale gezondheidsbudget uit aan geestelijke gezondheid terwijl door de covidpandemie de vraag naar geestelijke gezondheidszorg juist toeneemt. Het (sociale) isolement, de onzekerheid, het inkomensverlies en de angst  vergroten het risico tot geestelijke gezondheidsproblemen of verergeren bestaande problemen. Verhoogd  alcohol- en drugsgebruik, slapeloosheid en angst zijn veel voorkomende klachten.

In Suriname  moeten wij op deze dag  stilstaan bij de onderzoeksresultaten en aanbevelingen van de WHO  en ons gezamenlijk in zetten voor de geestelijke gezondheidszorg, tijdens en ná de pandemie. Het verder optimaliseren van de dienstverlening, het vergroten van het bewustzijn en het verminderen van het stigma omtrent de geestelijke gezondheid verdient meer aandacht.  Wij moeten ook goed letten op onze eigen geestelijke gezondheid en die van onze naasten.

De WHO  nodigt de wereldwijde gemeenschap uit om deel te nemen aan The Big Event for Mental Health, een online belangenbehartiging evenement dat zal oproepen tot meer investeringen in geestelijke gezondheid op alle niveaus.  Dit event is onderdeel van de  campagne van de WHO: ‘Move for mental health: let’s invest’, (‘Doe iets voor geestelijke gezondheid: laten we investeren’).  ‘The Big Event’  is gratis en open voor het publiek en zal op 10 oktober worden ge-livestreamed op de kanalen en website van de WHO om 10.00 uur (New York tijd). Het event zal ook te volgen zijn op YouTube, Facebook, Twitter, TikTok en LinkedIn. – culturu.com

 

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Suriname

Guyanese president Irfaan Ali gearriveerd in Suriname

Geplaatst

op

Guyanese President Aangekomen

Irfaan Ali, de president van buurland Guyana, is gisteren gearriveerd in Suriname. Het Guyanese staatshoofd is samen met first lady, Arya Ali, en zijn delegatie geland op de Johan Adolf Pengel International airport. De president vertoeft in het land in het kader van 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid.

Op Zanderij is president Ali ontvangen door onder andere minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken en de districtscommissaris van Para, Marlene Joden.

Later vandaag zal president Ali ontvangen worden door president Chan Santokhi. Hierna zal er een persmoment zijn met beide presidenten. Suriname en Guyana hebben reeds jarenlang een bilaterale samenwerking.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Wegomlegging op woensdag 25 november

Geplaatst

op

20201123 191257

De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname laat weten dat in het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,  het Korps Politie Suriname bekend maakt dat op  de navolgende kruisingen het verkeer middels verkeersborden zal worden omgelegd t.w.: 

1.Op woensdag 25 november omstreeks 00.00 uur tot 08.00 uur worden de navolgende wegomleggingen gepleegd (kleine omlegging) te weten:

1. Grote Combéweg / Henk Arronstraat.

2. Roseveltkade / Kleine Waterstraat.

 

  1. Omstreeks 08.00 uur tot 18.00 uur wordt de grote wegomlegging ingesteld met de navolgende kruisingen te weten:

1. Tourtonnelaan/ Henk Arronstraat

2. Mr. F. Lim A Po- / Noorderkerkstraat

3. Mr. F. Lim A Po- / Watermolenstraat

4. Mr. F. Lim A Po- / Mirandastraat

5. Koninginne- / Prins Hendrikstraat

6. Koninginne-/ Julianastraat

7. Mahonylaan/ Louiselaan **(extra afsluiting Louiselaan/ Roseveldtkade)

8. Sommelsdijckstraat/ Grote Combéweg

9. Sommelsdijck-/ Kleine Waterstraat (Rietbergplein)

Op de weggebruikers wordt het beroep gedaan met de in te stellen verkeersomleggingen rekening te houden en de aanwijzingen van de Politie ter plaatse stipt op te volgen.

Gelet op de Covid-19 pandemie wordt het beroep gedaan op de Surinaamse bevolking casu quo leefgemeenschap om de activiteiten rond dit heuglijk feit via de media te volgen. Uw gezondheid en dat van anderen staat centraal.

Tot zover de bekendmaking van het Korps Politie Suriname  –  culturu.com

Lees verder

Meest gelezen