dinsdag 3 oktober 2023
27.2 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
0
(0)

Workshop ‘Slavernijverleden’ richt zich op eenheid en toekomstige stappen

lees ook ...

Aftrap fase 1 wegverbeteringen in Paramaribo

Onlangs is gestart met de werkzaamheden om de busroute langs de Surimomboweg in Paramaribo aan te pakken. Naraindath Sitaram, coördinator van de afdeling Wegen Paramaribo bij het ministerie van Openba...

Op de tweede en laatste dag van de workshop ‘Slavernijverleden’ op dinsdag 27 juni 2023 lag de nadruk op belangrijke aspecten voor de toekomstige koers. Het thema van de workshop was: “De basis voor het heden, voor eenheid en de kracht van de toekomst: de nazaten van tot slaafgemaakten en Inheemsen.”

De deelnemers benadrukten dat het niet alleen van belang is om stil te staan bij het verleden, maar ook om te focussen op de emancipatie van instituten die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van goede wetgeving. Daarnaast werd benadrukt dat er gezamenlijk moet worden opgetrokken om de positie van nazaten van tot slaafgemaakten te verbeteren, en dat dit proces gebaseerd moet zijn op liefde en eenheid onder de Fiiman, Foto en Ingi Paansu-gemeenschappen.

Ook werd er gesproken over de noodzaak om de geschiedenis te herschrijven. Tijdens de workshop werkten vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke organisaties, verdeeld in vijf groepen, aan de totstandkoming van een roadmap. Elke groep besprak een specifiek onderwerp en koos vervolgens een vertegenwoordiger om de bevindingen te presenteren.

De volgende onderwerpen werden in groepsverband besproken:
1. De geschiedenis: de kracht van het heden en de toekomst – hoe kunnen we eenheid bereiken?
2. Waarborging van de identiteit van de doelgroep – hoe kunnen we dit waarborgen voor nazaten en Inheemse gemeenschappen?
3. Wetgeving en beleid – welke stappen moeten worden genomen om eenheid, identiteit en saamhorigheid onder nazaten te bevorderen en de geschiedenis te herschrijven (onderzoek en wetenschap)?
4. Internationale ontwikkeling – Suriname-Nederland en de Caricom
5. De toekomst van de doelgroep

Het programma werd voortgezet met toespraken van de fractieleiders in het parlement, waaronder Asiskumar Gajadien, Melvin Bouva, Gregory Rusland en Miquella Huur. Patricia Etnel, lid van de commissie Slavernijverleden, overhandigde symbolisch een exemplaar van de roadmap aan parlementsvoorzitter Marinus Bee.

De parlementsvoorzitter bedankte de deelnemende organisaties voor hun betrokkenheid bij de workshop en benadrukte hij dat zij medeverantwoordelijk zijn om dit proces te voltooien. Hij moedigde hen aan om betrokken te blijven en het proces gezamenlijk tot een succesvol einde te brengen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWorkshop ‘Slavernijverleden’ richt zich op eenheid en toekomstige stappen