donderdag 28 maart 2024
35 C
Paramaribo
10.1 C
Amsterdam
0
(0)

Workshop doe-orgel moet meer bekendheid geven aan orgelmuziek

lees ook ...

Ministerie van Onderwijs betreurt staking; belooft snelle be...

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) heeft met verbazing gereageerd op de plotselinge stakingsacties aangekondigd door de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS), die op 2...

Peter den Ouden, muziekdocent en organist heeft in het weekend een workshop ‘orgel’ verzorgd voor de leerlingen van Muziekschool Bellas Artes Suriname. Tijdens deze workshop mochten zij  een ‘doe-orgel’ in elkaar leren zetten. Het gaat om een kist, waarin de houten onderdelen van een klein ambachtelijk pijporgel zitten, waarmee men aan de slag ging.

Peter den Ouden, is een veelzijdige musicus. Hij heeft een groot aantal muziekprojecten uitgevoerd en workshops gegeven op het gebied van muziekpedagogiek. De leerlingen mochten ook spelen op een historisch pijporgel in de Maarten Lutherkerk.  “Zij leren dan hoe het voelt om met zo’n muziekinstrument om te gaan”, volgens de docent.

Als hoogtepunt heeft den Ouden  een doe-orgel overgedragen, namens zijn Stichting Klinkend Erfgoed Suriname (SKES), aan de Vereniging Klinkend Erfgoed Suriname (VKES).

Men mag van een succesvol workshop spreken met onder andere bekende deuntjes, zoals Vader Jacob. “Ik vind het doe-orgel heel spannend”, aldus leerlinge Karishma Lutchman die ook de workshop mocht volgen. “Ik heb geleerd dat je het orgel in een bepaalde rangorde in elkaar moet zetten. Vooral het regelen van de klanken met de pedalen is moeilijk.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWorkshop doe-orgel moet meer bekendheid geven aan orgelmuziek