maandag 30 januari 2023
28.7 C
Paramaribo
6.7 C
Amsterdam
0
(0)

Workshop doe-orgel moet meer bekendheid geven aan orgelmuziek

lees ook ...

Brandstofsubsidie in Suriname wordt afgebouwd

De subsidie op brandstof zal afgebouwd moeten worden. Dit zal echter zodanig gebeuren dat er opvang is voor de groepen die het zwaar hebben. In de regeringsraad onder leiding van president Chandrikape...

Peter den Ouden, muziekdocent en organist heeft in het weekend een workshop ‘orgel’ verzorgd voor de leerlingen van Muziekschool Bellas Artes Suriname. Tijdens deze workshop mochten zij  een ‘doe-orgel’ in elkaar leren zetten. Het gaat om een kist, waarin de houten onderdelen van een klein ambachtelijk pijporgel zitten, waarmee men aan de slag ging.

Peter den Ouden, is een veelzijdige musicus. Hij heeft een groot aantal muziekprojecten uitgevoerd en workshops gegeven op het gebied van muziekpedagogiek. De leerlingen mochten ook spelen op een historisch pijporgel in de Maarten Lutherkerk.  “Zij leren dan hoe het voelt om met zo’n muziekinstrument om te gaan”, volgens de docent.

Als hoogtepunt heeft den Ouden  een doe-orgel overgedragen, namens zijn Stichting Klinkend Erfgoed Suriname (SKES), aan de Vereniging Klinkend Erfgoed Suriname (VKES).

Men mag van een succesvol workshop spreken met onder andere bekende deuntjes, zoals Vader Jacob. “Ik vind het doe-orgel heel spannend”, aldus leerlinge Karishma Lutchman die ook de workshop mocht volgen. “Ik heb geleerd dat je het orgel in een bepaalde rangorde in elkaar moet zetten. Vooral het regelen van de klanken met de pedalen is moeilijk.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWorkshop doe-orgel moet meer bekendheid geven aan orgelmuziek