maandag 17 juni 2024
28 C
Paramaribo
13.9 C
Amsterdam
3
(2)

Wisselkoersen baren president Santokhi zorgen; koers moet dinsdag omlaag

lees ook ...

Schoolgaande moeders kunnen inkomsten genereren met angisa-b...

Op zaterdagmiddag 8 juni 2024 is de training 'Bindwijze in Fosten Angisa (Tai Angisa)', georganiseerd door NAKS in opdracht van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ), afges...

“De wisselkoersen baren mij ook ernstige zorgen. Als regering hebben wij gesprekken gevoerd met de Centrale Bank van Suriname en andere actoren binnen de financiële sector. De retentieregeling van 35% gaat per vandaag in. Deze maatregel moet de druk op de US-dollar doen afnemen,” zegt president Chandrikapersad Santokhi.

Het staatshoofd zegt dat hij tot nu toe in de Verenigde Staten goede gesprekken heeft gevoerd met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Het IMF heeft inmiddels ingestemd om te starten met heronderhandelingen over het herstelprogramma, dat door de economische ontwikkelingen in de wereld niet haalbaar is.”

“De wereld biedt perspectieven, maar door slechts samen te bundelen, kunnen wij nagaan wat wij voor de komende generaties kunnen betekenen,” zegt Santokhi.

Waarschuwing Brunswijk
Ronnie Brunswijk, nu waarnemend president, heeft fel uitgehaald naar de banken en cambio’s als de wisselkoers dinsdag niet omlaag gaat. Brunswijk, die ook voorzitter is van de ABOP, heeft vrijdagavond in Commewijne tijdens een vergadering van zijn partij de harde maatregelen aangekondigd.

“Dinsdag den o sjie suma na Bravo.” Hij ging een stap verder door aan te geven dat de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zal moeten interveniëren, want als dat niet gebeurt, dan moet hij opstappen.

De officiële wisselkoers is flink gestegen. Er wordt intussen al boven de SRD 28 gevraagd voor een US-dollar. De wisselkoersstijging moet stoppen en de regering moet die prijs bepalen. Het kan niet zo zijn dat een kleine groep in het land de koers bepaalt, stelt hij.

Als gevolg van de op hol geslagen koersen stijgen de prijzen in de winkels dagelijks. Het wordt steeds moeilijker voor personen om het hoofd boven water te houden. Daarom zal de controle van prijzen in de winkels veel beter moeten.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWisselkoersen baren president Santokhi zorgen; koers moet dinsdag omlaag