dinsdag 27 februari 2024
31 C
Paramaribo
4 C
Amsterdam
0
(0)

Wisselkoersbeleid in Suriname: de rol en berekening van douanekoersen

lees ook ...

Koersdaling of koersfaling 

Het gesprek van de week in Suriname is de koers die vanaf vorige week dagelijks daalde. Zo is de koers in een week van 38 Surinaamse dollars voor 1 euro naar 31 voor inkoop door de Cambio’s en de US d...

De Centrale Bank van Suriname (de Bank) constateert dat er enige verwarring bestaat in de samenleving met betrekking tot de verkoopkoersen die worden toegepast bij de omrekening van de invoerwaarde van goederen, uitgedrukt in buitenlandse valuta naar Surinaams courant, bekend als de douanekoersen. Hieronder volgt een uitleg over de juridische basis en het vaststellen van deze douanekoersen.

Conform artikel 17, lid 1 van de Wet Tarief van Invoerrechten 1996 (S.B. 1995 no. 111), wordt de omrekening van bedragen die zijn uitgedrukt in buitenlandse valuta naar Surinaams courant uitgevoerd aan de hand van de door de Bank vastgestelde verkoopkoers. Deze koers is van kracht op de tweede werkdag binnen de periode van twee weken waarin de dag van aangifte valt. De zogenaamde douanekoersen worden op basis van deze wettelijke bepaling tweewekelijks vastgesteld.

De douanekoersen betreffen traditioneel de girale verkoopkoersen van de Bank, zoals aangegeven op de werkdag volgens artikel 17, lid 1 van de eerder genoemde wet. Sinds de implementatie van een zwevend wisselkoerssysteem op 7 juni 2021 zijn de bankkoersen, met name die van de Amerikaanse dollar en de euro, gewogen gemiddelde wisselkoersen. Deze worden afgeleid op basis van dagelijks gerapporteerde contante en girale transactievolumes en koersen van zowel banken als wisselkantoren.

Elke twee weken, op de tweede werkdag binnen de betreffende periode, worden de douanekoersen afgeleid van de genoteerde girale verkoopkoersen van de Bank. Deze worden gedeeld met autoriteiten en overheidsdiensten belast met de inning van invoerrechten en andere invoerheffingen.

Belangrijk om te benadrukken is dat de zogenaamde douanekoersen geen andere koersnoteringen van de Bank zijn, maar specifieke noteringen die gelden op de werkdag volgens de Wet Tarief van Invoerrechten 1996. De meest recente douanekoersen zijn van kracht vanaf 5 december 2023 en gelden voor de komende twee weken. De eerstvolgende douanekoersen, die vanaf 19 december 2023 van kracht zullen zijn, weerspiegelen de laatst genoteerde girale verkoopkoersen van de Bank op 18 december 2023.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWisselkoersbeleid in Suriname: de rol en berekening van douanekoersen