donderdag 30 maart 2023
30 C
Paramaribo
11.1 C
Amsterdam
5
(2)

Wintirituelen in opvoeding, ook bij christenen

lees ook ...

Nederlandse Brigade-generaal Jan Hut ontmoet minister Mathoe...

Dit jaar voert het Commando Zeestrijdkrachten met het Korps Mariniers de Jungle Warfare (Instructor) Course uit in Suriname. In het kader hiervan bracht de Nederlandse brigade-generaal der mariniers, ...

Giovanni Robinson, voorzitter van Naks Wan Rutu en docent/coach van de Kangoeroe High School, is afgestudeerd aan de opleiding Pedagogiek van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) als bachelor in education. Hij deed  onderzoek naar de invloed van de wintireligie op de opvoeding van kinderen binnen Afro-Surinaamse gezinnen.

De meest voorkomende rituelen binnen de wintireligie zijn het houden van trefuseri fu a pikin en de wasi fu na bere. “Ondanks dat men aangeeft dat men christen is, doet men deze winti gerelateerde handelingen, omdat ze ervan uitgaan dat als het niet gebeurt het negatieve gevolgen zal hebben op de gezondheid van het kind”, volgens Robinson.

Robinson wil met zijn onderzoek de opvoedingsceremoniën, die langzaam aan het verwateren zijn, uitschrijven en vastleggen. Momenteel zijn ze heel summier geschreven. De informatie moet beschikbaar zijn  voor eenieder die het nodig heeft.

Achttien procent van de respondenten gaf aan dat winti hun religie is, de rest belijdt het christelijke geloof. Toch toont Robinson’s onderzoek dat ook de christenen handelingen plegen, die horen bij de wintireligie. “Dit gebeurt zowel bewust als onbewust. Er worden rituelen uitgevoerd die invloed hebben op de gezondheid van het kind”, legt hij uit.

De scriptie van Robinson ligt per 4 augustus in het Naks EuFrie Documentatiecentrum. Samen met de leiding wil hij  lezingen of discussiebijeenkomsten over het onderwerp organiseren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWintirituelen in opvoeding, ook bij christenen