woensdag 21 april 2021
27.1C
Paramaribo
10.9C
Amsterdam
0
(0)

Wintiprey in Su

lees ook ...

Midweek voor Lock down weekend, deel 1

Midweek voor het total lock down weekend is er niet veel fraais te melden over politiek Suriname. Het enige wat Sranan Peyri nog een beetje kan opluchten is onze satirische pijlen te richten op zij di...

Wintiprey is een spirituele dans ceremonie, waar de winti gelovigen voor een deel in trance raken en in groot familie verband aan meedoen om de natuurkrachten te eren, de zielen der aanwezigen te versterken evenals hun gezins- en familieband. Het is een van de culturele gebruiken in deze Afro Surinaamse godsdienst die wordt aangeduid als fanowdu, wat letterlijk noodzakelijk betekent, hetgeen veelzeggend genoeg is.

Ook wordt er gedaan aan voorouderverering omdat geleefd wordt met geloof in hun bescherming. Tijdens winti prey, letterlijk wind spelen, worden de winties (spirits) van de aarde, de plaats zelf, het bos, het water en de lucht opgeroepen middels zelfgemaakte drums en percussieinstrumenten waarop voor hun wordt gespeeld. Vandaar de naam wintiprey. Eeuwenlang werd deze godsdienst in de koloniale tijd verboden, maar zaliger Robin Ravales, onze nationale dichter Dobru, heeft dit verbod in 1974 uit de wet laten halen.

In de laatste twintig jaar zijn er meer boeken over winti verschenen en zijn er lezingen gehouden en instituten opgericht, hebben oude verenigingen aan verdieping gewerkt. Dit alles om uitingen van deze Afro Surinaamse cultuur, die in het beste geval ook een helende werking hebben op lichaam, ziel en geest, in ere te herstellen. Ook de Staat heeft meegewerkt en er zijn winti-geestelijken (du-man of du-mama) die als huwelijksamtenaren benoemd zijn en bij het inzweren van regeringsautoriteiten hebben gediend.Tevens gaf het directoraat Cultuur desgevraagd advies welke wintigeestelijke in te schakelen in voorkomende gevallen. Kortom na eeuwen verbod, is deze religie erkend en voor een heel klein deel gereguleerd en geldt eindelijk het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel van elke godsdienst in Suriname ook voor deze door christenen als heidens en afgodisch betitelde en als taboe beschouwde, zwaar afgekeurde godsdienst.

Ook Afro Surinamers in de diaspora hebben vaak, vooral omdat ze in een vreemd land wonen, behoefte aan de winticeremonieen als wasi (spirituele kruidenbaden), kratafra (zielenmaaltijd)en de uitgebreidste, ook duurste eredienst, de wintiprey. Vaak zijn de deelnemers uit Nederland onwetend over de details en charlatans onder de winti geestelijken (de duman of dumama) maken daar misbruik van.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWintiprey in Su