dinsdag 28 maart 2023
30 C
Paramaribo
7 C
Amsterdam
2.5
(2)

Winston van der Bok is heengegaan

lees ook ...

Nieuwe stappen gezet in samenwerking Suriname en Frans-Guyan...

Op maandag 27 maart 2023 hebben Suriname en Frans-Guyana een vergadering gehouden om de samenwerking tussen de twee landen te versterken. De commissie van Buitenlandse Zaken, International Business en...

Winston van der Bok was één van de weinige Surinaamse inheemse kunstenaars. Hij wist vaker zijn inheemse roots uit te drukken in zijn grafische werken. De kunstenaar is overleden op 25 september. Hij is 74 jaar geworden. Patrick Tjon van de Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs (AHKCO) kon proeven dat de westerse opvoeding van deze kunstenaar zijn roots niet heeft kunnen uitvegen.

Hij is jong begonnen als grafische vormgever bij het toenmalige grafisch bureau Rubbenstein & Healy,  na zijn studie aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Paramaribo. In 1992 moest Van der Bok in  opdracht, vijfhonderd jaar ‘ontdekking’ van Amerika visueel materiaal  ontwerpen. Hij haalde toen alles uit de kast, en gaf gehoor  aan de innerlijke roeping om visueel artistieke vorm te geven aan zijn culturele erfenis. Zijn eerste expositie was in hetzelfde jaar in Theater Thalia.

Van der Bok was ook enkele jaren als docent grafische vormgeving verbonden aan de academie, waar hij had gestudeerd tot hij om gezondheidsredenen moest ophouden. In Spice Quest was zijn laatste tentoonstelling  ‘Nurture the World’  in december 2018. Hij gaf toen artistieke aandacht aan een langzaamaan verdwijnende cultuur. Ook hier wist  hij met zijn moderne grafische kennis en ervaring,  het verleden met het heden te verbinden. “Hij was een goede vormgever, erg accuraat. Een bescheiden man die zijn werk door en door kent”,  zo memoreert René Tosari zijn kunstvriend.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWinston van der Bok is heengegaan