Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Winkels in Suriname manipuleren prijsverhogingen door valutabeweging

Geplaatst

op

De organisatie Consumentenkring Suriname vindt dat winkeliers misbruik maken van prijsverhogingen ontstaan door de valutabeweging.

Als de koers omhoog gaat dan worden de prijzen vrijwel meteen aangepast in de winkels. Winkeliers geven aan dat zij gedwongen zijn de prijzen te verhogen omdat door de hogere valutakoers de inkoopgoederen ook duurder zijn geworden. Maar als de koers omlaag gaat worden de prijzen niet verlaagd omdat winkeliers zich dan beroepen op het feit dat zij de inkoopgoederen tegen een hogere prijs hebben ingekocht.

De consumentenkring vindt dat dit niet kan. Het kan kloppen dat er een korte tijd sprake is van een prijsverhoging omdat de vorige goederen tegen een hoger tarief zijn ingekocht. Maar de goederen prijzen blijft vaak ook na een volgende inkoop (tegen een gunstigere koers hoog) bewust hooggehouden. Door dat te doen maken winkeliers extra winst en dat is niet eerlijk tegenover de consument.

Momenteel neemt de waarde van de SRD toe waardoor de consument meer producten kan aanschaffen voor minder SRD. Doordat winkeliers de prijzen manipuleren merkt de consument niets van de SRD-waarde verhoging. De Consumentenkring Suriname heeft de minister van Handel en Industrie opgeroepen zich hierover te buigen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Amsterdamse ondernemer voor rechter in Suriname om Decembermoorden

Geplaatst

op

By


De Amsterdamse ondernemer John Hardjoprajitno moet zich komende maandag alsnog melden bij de rechtbank in Suriname op verdenking van betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

In het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.

De twee staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, nu president van Suriname. Naarendorp is overigens als beleidsadviseur en vertrouweling nog steeds nauw betrokken bij Bouterse.

De advocaat van Naarendorp, Irwin Kanhai, stelt dat de kantonrechter niet bevoegd is deze zaak te behandelen omdat er volgens hem sprake is van een ambtsdelict. En voor dat soort delicten is het Hof van Justitie de juiste rechter. Ook meent Kanhai dat de vervolging veel te laat is, die had al in 2000 moeten plaatsvinden.

Eind november heeft de krijgsraad de laatste zaken in dit strafproces behandeld. Het wachten is nu op het vonnis dat de president van de krijgsraad tegen de verdachten zal wijzen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen acht verdachten heeft de aanklager twintig jaar geëist, bij de overige negen was het vrijspraak.

Lees verder

Suriname

Bewaker in Suriname schiet collega in het gezicht

Geplaatst

op

By

Een 41-jarige bewaker is in de vroege ochtend van maandag 3 december door zijn collega met een jachtgeweer neergeschoten.

De twee mannen waren als bewakers werkzaam waren voor een aannemer. Uit onderzoek bleek dat de collega’s niet dol op elkaar waren en met regelmaat met elkaar ruzie hadden. Nadat de verdachte flink wat alcohol had genuttigd pakte hij een jachtgeweer en schoot hiermee zijn collega in het gezicht waardoor het slachtoffer overleed.

De politie heeft de man opgepakt en het jachtgeweer met munitie in beslag genomen.

Lees verder

Meest gelezen