dinsdag 6 december 2022
26.1 C
Paramaribo
5.1 C
Amsterdam
4
(2)

Winkeliers: “Hoge prijzen liggen niet aan ons”

lees ook ...

Waar er rook is, is er vuur

Chan Santokhi is president van een regering die transparantie beloofde in al hun beleids-handelingen. Transparantie betekent een heldere doorkijk van zaken, maar in plaats daarvan is alles van deze re...

Hoge inkoopprijzen, een schaarste aan kleingeld, stijgende kosten voor de huur en operationele kosten, diefstallen en berovingen zijn enkele van de zaken die het draaien van de winkel haast onmogelijk maken. Daarom vraagt de Vereniging van Winkeliers aandacht van de regering voor de situatie waarin de ondernemers zijn terechtgekomen.

Dagelijks worden winkeliers uitgescholden, maar de hoge prijzen liggen niet aan ons, zegt Darwesh Balak van de Vereniging van Winkeliers. De organisatie vindt dat de overheid ook de verkoopprijzen en vervaldata bij de importeurs en leveranciers moet controleren. Verder vraagt zij dat de politie vaker bij de winkels langsgaat om de veiligheid te helpen garanderen.

Klanten worden vaak boos als zij met de prijzen worden geconfronteerd. Maar zegt Balak: “Het is niet onze schuld.” De goederen worden tegen verschillende prijzen bij leveranciers gekocht. Gebleken is dat niet allemaal werken met de unificatiekoers. Onze winstmarge is tussen de 20 tot 25 procent. Sommige van ons blijven daaronder, om toch nog wat te kunnen verkopen. Voor een blik bruine bonen betaalt de consument al tussen de SRD 21 en SRD 25, doperwten rond de SRD 35, 1 liter olie tussen de SRD 21 en SRD 26, zes rollen toiletpapier rond de SRD 25.

De winkeliers krijgen ook te maken met producten waarvan de vervaldatum nabij is. De koopkracht is ook bijzonder afgenomen, merkt Balak op. Aan de leden wordt geadviseerd om niet te veel goederen in te kopen en om beter te letten op de vervaldata van de producten.

Hij roept het ministerie van Economische Zaken op, om niet alleen de winkeliers te controleren maar ook de importeurs en leveranciers. Als we zo hoog inkopen kunnen we onmogelijk voor minder gaan verkopen, omdat de winkeliers ook nog lopende kosten hebben te dekken. De Covid-situatie zorgt er ook voor dat de kosten hoog oplopen, omdat van eenieder die een winkel binnengaat de lichaamstemperatuur moet worden opgemeten. Verder moeten ook de handen worden ontsmet. Dat kost uiteindelijk aardig wat geld, zegt Balak.

De schaarste aan kleingeld zorgt ook voor problemen bij het afrekenen. Sommige winkeliers geven daarom een ‘kleinigheid’ aan de klant mee in de vorm van een snoep of koekje. Sommige klanten hebben ook hiermee problemen en eisen hun kleingeld op.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWinkeliers: "Hoge prijzen liggen niet aan ons"