zaterdag 1 april 2023
24.4 C
Paramaribo
10.7 C
Amsterdam
5
(1)

Winkeliers verbolgen over ‘verplichte’ digitale betaling Parbo Brouwerij

lees ook ...

Nederlandse Brigade-generaal Jan Hut ontmoet minister Mathoe...

Dit jaar voert het Commando Zeestrijdkrachten met het Korps Mariniers de Jungle Warfare (Instructor) Course uit in Suriname. In het kader hiervan bracht de Nederlandse brigade-generaal der mariniers, ...

De Surinaamse Brouwerij heeft een transitie gemaakt naar digitaal betalen. Winkeliers zijn hiervan op de hoogte gesteld, maar een deel is nog niet te vinden hiervoor. Het bedrijf stimuleert dit  door een 0,5 procent extra in rekening te brengen voor cash aankopen vanaf 1 juni. Winkeliers zijn hierover verontwaardigd, en sommigen willen geen zaken meer doen met de Brouwerij.

 Gretl Wolfram, voorzitter van de Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS), zegt desgevraagd, dat giraal betalen wordt gestimuleerd. Zij noemt diverse barrières  voor winkeliers, die dit beletten. Bij het giraal overmaken treden technische fouten op. Vaak wordt het bedrag wel afgetrokken van de klant via het pos apparaat, maar is het geld niet overgemaakt voor de verkoper. Daarnaast zijn er internet problemen. Deze problemen zouden de banken eerst moeten opheffen, alvorens volledig over te gaan naar girale betalingen. De consument betaalt vaak met contant geld, waardoor de winkeliers hun zaken  cash doen. Men kan de winkel niet sluiten om naar de bank te gaan. Het gevaar bestaat om overvallen te worden, en bovendien zijn er lange rijen bij de banken.

De extra kosten die de Surinaamse Brouwerij in rekening wil brengen, is niet acceptabel voor de winkeliers. Hun uitgaven aan Parbo bier is gemiddeld SRD 4.000 wekelijks. Er zijn meer dan 2000 winkeliers in Suriname. Wekelijks  zal  de Surinaamse Brouwerij minimaal 2000 x SRD 200 = SRD 40.000 extra ontvangen door de winkeliers te bestraffen voor contant betalen, zegt Wolfram. Dit bedrag is veel hoger daar veel winkeliers een grotere omzet hebben en wel voor meer dan SRD 10.000 inkopen.

WOVS vindt dat de winkeliers die giraal betalen juist beloond kunnen worden met  dit 0.5 procent. Wolfram doet een beroep op de Surinaamse Brouwerij om een andere marketingstrategie te bedenken, voor het giraal betalen, maar mensen die cash betalen, moeten niet worden benadeeld. De WOVS is geen voorstander van geen zaken meer te doen met de bierproducent. De organisatie wil dit via dialoog oplossen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWinkeliers verbolgen over 'verplichte' digitale betaling Parbo Brouwerij