maandag 15 juli 2024
33 C
Paramaribo
20.8 C
Amsterdam
0
(0)

Wij eten verkeerd en teveel

lees ook ...

LVV onderzoekers en voorlichters volgen training over Kobo T...

Onderzoekers en voorlichters van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) hebben recent een basistraining gevolgd over het gebruik van Kobo Toolbox. Deze kosteloos beschikbare software ...

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft midden december 2022, de nationale voedingsrichtlijnen (Food Based Dietary Guidelines (FBDGs) en de nieuwe voedingspiramide van Suriname gelanceerd, in de strijd tegen de welbekende Niet-Overdraagbare of chronische aandoeningen.

De voedingsrichtlijnen zijn éénvoudige, wetenschappelijke onderbouwde boodschappen over wat en hoeveel men moet eten. De richtlijnen worden ook visueel afgebeeld worden, bijvoorbeeld in de vorm van een piramide, een bord of schijf, het zogeheten voedingsvoorlichtingsmodel.  De huidige voedingspiramide van Suriname is nu aangepast(aan onze voedingsmiddelen?)

In juli 2015 is het BOG, met ondersteuning van de Pan Amerikaanse Gezondheids Organisatie (PAHO) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO), gestart met de ontwikkeling van nationale voedingsrichtlijnen om gezonde eetgewoonten, maar ook een gezonde leefstijl te stimuleren ter preventie/reductie van ziekten in Suriname. Het Surinaamse FBDG-ontwikkelingsproces volgde de FAO handleiding voor het ontwikkelen van FBDGs in de Engelssprekende Caraïbische landen.

Het proces werd aan de lokale context aangepast en werd het ontwikkelingsproces doorlopen bestaande uit 05 fasen, te weten gezondheid en voeding situatie analyse, ontwikkelen van een technisch document, ontwikkelen van de voedingsrichtlijnen, het pre-testen en herzien van de boodschappen, en het ontwikkelen van een Strategisch Actieplan ter implementatie van de voedingsrichtlijnen.

Voor het ontwikkelingsproces werd er een werkgroep geïnstalleerd, bestaande uit leden van de Surinaamse Vereniging van Diëtisten; Ministerie van Volksgezondheid; Onderwijs, Wetenschap en Cultuur; en Landbouw, Veeteelt en Visserij.

In Suriname is 78 procent van de sterfte toe te wijden aan de NCD’s, waaronder hart-en vaatziekten, kanker, chronische longziekten en diabetes mellitus. Deze zijn vooral het gevolg van de vier belangrijke gedragsrisicofactoren, met name roken, overmatig alcohol gebruik, ongezonde voeding en niet/weinig bewegen. Dit zorgt er voor dat mensen overgewicht krijgen, wat de kans op chronische ziekten verhoogd.

Uit een gezondheid en voeding situatie analyse blijkt dat 55 procent van de volwassenen en 19,8 procent van de tieners in Suriname overgewicht hebben.

De problematiek rondom overgewicht en chronische aandoeningen in Suriname geeft aan dat een agressievere voedingseducatie naar het algemene publiek noodzakelijk is. Het Ministerie van Volksgezondheid maakt daarom beleid om preventieve maatregelen door te voeren om gezonde eetgewoonten en een gezonde leefstijl te bevorderen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWij eten verkeerd en teveel