zaterdag 1 april 2023
24.4 C
Paramaribo
10.7 C
Amsterdam
0
(0)

‘Wi abi fu feti gi na erkenning fu unu gron’

lees ook ...

Buurtbewoners houden verdachte staande

Op zaterdag 25 maart 2023 heeft de politie van het bureau Lelydorp een succesvolle arrestatie uitgevoerd na een dievenmelding aan de Sahiwalsteeg. In samenwerking met medewerkers van Surveillance Regi...

Bij de uitvaart van Theo Jubithana heeft de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica(Osip) bij monde van Lloyd Read opgeroepen “…..om de  strijd die hij had opgepakt en heeft gebracht naar een bepaald punt, voort te zetten.”  Theo Jubithana was dorpshoofd van Hollandse Kamp en voorzitter van de Vids. De 56-jarige is op 20 juli bezweken aan de gevolgen van Covid-19.

Sprekers memoreerden hem als een grote strijder van de inheemsen. Read maakte ter plekke een afspraak met de aanwezigen om door te gaan met de strijd, die de overleden voorzitter van Vids heeft gevoerd, omdat inheemsen geen keus hebben.

Vreedzame protestactiesacties hebben volgens hem geen resultaat gehad. De uitvoering van het Kaliña en Lokono-vonnis  laat te lang op zich wachten. Ondertussen worden er grote lappen grond uitgegeven nabij woongemeenschappen van inheemsen, alsook concessies in Powakka, en honderden hectare verkoop van grond in Matta. Er is een grondkwestie van zevenhonderd hectare grond in Cabendadorp.”Zijn mensen gek geworden in dit land?” vroeg Read zich af. “Liever sterven we vandaag, dan tien jaren te lijden om uiteindelijk toch te sterven. Laat de dood van Theo zorgen dati a volk wiki.”

Parlementsvoorzitter Marinus Bee kende Jubitana als een persooon die balans wist te vinden. “De strijd mag en moet doorgaan. Daarom ben ik blij dat de regering ook aanwezig is om te luisteren, want het pad van dialoog mogen we nimmer verlaten. We zijn op een punt aangekomen waar blijkt dat de overwinning dichtbij is. Het is daarom pijnlijk, dat we nu hier één van de voortrekkers van de grondenrechten in een kist hebben”, volgens Bee. Hij beloofde dat de conceptwet onder zijn leiding en als kind van het binnenland zal worden behandeld. “Ik vind het jammer dat meneer Jubitana het moment niet zal meemaken waarop wij het glas zullen heffen om aan te geven dat de strijd is gestreden”, aldus Bee. Bij de uitvaart van Jubitana waren aanwezig de ministers Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken, Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname'Wi abi fu feti gi na erkenning fu unu gron'