woensdag 31 mei 2023
24.2 C
Paramaribo
12.8 C
Amsterdam
0
(0)

Wetten tegen witwassen en terrorismefinanciering in de maak

lees ook ...

Lijk vermoedelijk vermoorde bejaarde in haar woning aangetro...

De politie van het bureau Groningen heeft op zondagochtend 28 mei 2023, het lijk van de 77-jarige K.B., in verre staat van ontbinding in de keuken van haar woning aan de Smithfieldweg in het district ...

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft zich in de vergadering van de Raad van Ministers (RvM) sterk gemaakt voor de ontwerpwet ter voorkoming en tegengaan van Money laundering en terrorismefinanciering. De bewindsman hield de raad voor dat deze wet een uitvloeisel is van de aanbeveling, die is voortgevloeid bij de derde evaluatie van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF).

Bij de derde evaluatie werd Suriname positief beoordeeld, maar er werd tegelijkertijd  ook aangegeven dat de huidige wetgeving met name de Wet Ongebruikelijke Transacties (Wet MOT) en de Wet Identificatie Dienstverleners (WID), tekortkomingen vertoonden, meldt het Directoraat Volkscommunicatie. Beide wetten hebben als doel het witwassen van opbrengsten uit misdrijven en het financieren van terrorisme tegen te gaan.

Zij zagen bij hun inwerkingtreding voornamelijk op dienstverlening door financiële instellingen. Echter na wijzigingen kwam er een verruiming van deze wetten tot andere dienstverleners zoals casino’s en geldtransactiekantoren. Om cliënten nu te identificeren en ongebruikelijke transacties te melden, moeten dienstverleners nu twee wetten raadplegen, wat voor de nodige problemen zorgt.

De bewindsman legde uit dat gelet op de verplichtingen die rusten op dienstverleners het niet handig is twee afzonderlijke wetten te handhaven. Met de ontwerpwet komt er een samenvoeging van de Wet MOT en WID. Ook wordt Suriname in de gelegenheid gesteld de eigen wetgeving aan te passen aan de laatste ontwikkelingen en aanbevelingen van.

Vicepresident Ronnie Brunswijk was zeer ingenomen met de uitleg van de minister en heeft het raadsvoorstel dan ook goedgekeurd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWetten tegen witwassen en terrorismefinanciering in de maak