zondag 26 maart 2023
27.2 C
Paramaribo
7.4 C
Amsterdam
3.7
(3)

Wettelijke erkenning grondenrechten cruciaal bij excuses koloniaal verleden

lees ook ...

Scholen hebben toch eerder deuren gesloten vandaag

In Paramaribo-Noord heeft een openbare school eerder de deuren gesloten. De klassen drie tot en met zes bleven tot 10.00u op school terwijl leerlingen van de lagere klassen direct mochten terugkeren n...

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) onder leiding van Muriël Fernandes heeft een bezoek gebracht aan Henk van der Zwan, ambassadeur van Nederland in Suriname. Dit bezoek volgde op de schriftelijke reactie van VIDS op de uitnodiging van de Nederlandse ambassade voor deelname aan een bijeenkomst voor een toelichting op de presentatie van de Nederlandse Kabinetsreactie op het rapport “Ketenen van het verleden” op 19 december 2022.

Bij de kennismaking werd stil gestaan bij de werkgebieden van het orgaan van het traditioneel gezag van Inheemse volken in Suriname (VIDS), de successen van de afgelopen periode en uitdagingen voor de wettelijke erkenning van de rechten van Inheemse volken in Suriname, in het bijzonder het uitblijven van de uitvoering van het Kali’na en Lokono vonnis sinds de uitspraak in 2015.

Ter bevordering van respect voor mensenrechten in Suriname merkte de ambassadeur op dat er mogelijkheden zijn die de Nederlandse ambassade aanbiedt in de vorm van fondsen. Hierover wenst zij nader in gesprek te gaan met VIDS.

“Op 19 december 2022 heeft Mark Rutte, premier van Nederland, namens de Nederlandse staat excuses geboden aan de nabestaanden van de tot slaaf gemaakten, inclusief degenen die als eerst geconfronteerd werden met slavernij, namelijk de Inheemse volken die hier van oudsher hebben gewoond. Aan hen en aan u werden de excuses gericht”, zei Van der Zwan. Hierbij werd benadrukt dat het niet gaat om een fonds voor herstelbetalingen. Dit fonds zal toegankelijk zijn voor Nederland, Nederlandse Antillen en Suriname.

Informatie voor de inrichting, beheer en werking van het fonds zal middels een dialoog met diverse actoren verzameld worden door de Nederlandse ambassade. De aangeboden excuses worden als een goed begin aangemerkt mits deze ook degenen bereikt voor wie het bestemd is. Het orgaan van het traditioneel gezag van Inheemse volken in Suriname is van mening dat dit voor de Inheemse gemeenschap in Suriname nog duidelijk vorm moet krijgen.

De ambassadeur beaamde dat het aanbieden van de excuses veel beter had gekund. Voor hen was het tot 19 december 2022 zelf nog niet duidelijk wat de inhoud van de toespraak zou zijn. Was dit anders afgelopen, dan hadden we vooraf een handreiking kunnen doen, een basis kunnen leggen waardoor de excuses beter ontvangen konden worden.

Ook heeft het orgaan van het traditioneel gezag van Inheemse volken de observaties gedeeld van verschillende organisaties en personen die de dorpen aandoen en aangeven, dat er gelden gegeven zullen worden voor reparatie – en of herstelbetalingen. In duidelijke bewoordingen heeft VIDS aangegeven, dat het historisch onrecht dat Inheemse volken en hun gebieden is aangedaan nooit in geld uitgedrukt zou kunnen worden.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWettelijke erkenning grondenrechten cruciaal bij excuses koloniaal verleden