Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Wetgeving op natuurgenezing in Suriname noodzakelijk

Geplaatst

op

Natuurgeneesmiddelen. Beeld Stvs

Het ministerie van Volksgezondheid moet ernaartoe werken om natuurgenezers beter te accommoderen. Naast veiligheid van de patiënten gaat het ook om de garantie op goede gezondheidszorg. Het is belangrijk dat de totale samenleving op de hoogte is van de wetgeving en erkenning van de natuurgeneeswijze die nog moet komen. De regering is volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid van mening, dat de traditionele geneeskunde op korte termijn wel een plek zal krijgen binnen de gezondheidszorg.

President Chan Santokhi heeft aan de bewindsman de opdracht gegeven om te werken aan wet- en regelgeving om te kunnen inpassen in het gemengde systeem. Velen gaan naar de dokter. Echter weet de minister door zijn praktijkervaring als arts dat ook dat heel veel patiënten het niet vertellen, maar allerlei andere medicatie gebruiken. “Dit is op zicht niet slecht, maar we kunnen geen garantie geven dat het middel werkt. Waar moeten personen naartoe als zich calamiteiten voordoen.” Er zijn volgens de minister personen die vergiftigd worden door bijvoorbeeld middelen, die niet goed bereid zijn. Soms overlijden personen op mysterieuze wijze en de minister vraagt zich af waar nabestaanden dan terecht zijn.

De erkenningen die aan bepaalde natuurgenezers zijn gegeven zullen ingetrokken moeten worden, omdat er nog geen wetgeving bestaat voor deze groep personen. Binnen de wet moet aangegeven worden waarom de persoon de erkenning geniet als natuurgenezer. De natuurgenezer moet ook aan enkele criteria voldoen om zijn beroep succesvol uit te kunnen voeren. En om zeker te zijn als de natuurgeneesmiddelen werken op personen, moeten deze getest worden, zegt Ramadhin.

Hij merkt op dat hij iemand niet een diploma kan geven zonder dat die de nodige voorbereidingen heeft getroffen. “Met de erkenning van natuurgenezers begeven wij ons op glad ijs als er nog geen wetgeving is,” stelt de bewindsman. Hij zal binnenkort alle erkende natuurgenezers uitnodigen voor een bespreking.

Culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Suriname

STVS heeft vanaf 2016 geen AOV en loonbelasting afgedragen

Geplaatst

op

Stvs

Dat er vanaf 2016 geen AOV en loonbelasting aan de staat zijn afgedragen door de leiding van de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) is geen blij nieuws voor het station, dat gisteren zijn 55-jarig bestaan herdacht. In zijn toespraak heeft directeur Raoul Abisoina onder andere gezegd, dat hij van de belastingen een brief hierover heeft ontvangen.

Deze kwestie is een van de aandachtspunten die Abisoina heeft vervat in een document dat is overhandigd aan president Chan Santokhi en vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk.  De STVS-directeur heeft aan de regering een nieuw gebouw gevraagd. Deze belofte zou tien jaar terug zijn gedaan. Echter is daar niets van terechtgekomen. Vp Brunswijk gelooft erin dat het gebouw komt. Zowel de regeringsleider als vp Brunswijk waren vol lof over de staatszender. Het staatshoofd memoreerde de vele programma’s die vroeger werden vertoond.

De vicepresident kan zich nog herinneren dat hij bij de buren met veel moeite door de drukte van andere kinderen, een glimp kon krijgen van de STVS. De staatszender kan volgens president Santokhi grote hoogtes bereiken door mee te gaan met de digitale tijd, waaronder sociale media.

Hij voegde eraan toe dat de STVS ook een platform kan bieden voor artiesten, die momenteel worden getroffen door Covid-19. Frits Pengel, grondlegger van de STVS, tevens de eerste directeur, heeft samen met Glenn Truideman en Shirley Lackin een award ontvangen voor hun bijdrage.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Personeel Greenheart roept hulp vp in

Geplaatst

op

Vicepresident Ronnie Brunswijk

Het personeel van de multinational Greenheart heeft vandaag middels het indienen van een petitie hulp ingeroepen van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk. Een groep van 22 werknemers werd ontslagen in mei dit jaar, maar de rechter draaide dit terug. Het ontslag werd als onrechtmatig bestempeld.

De werkgever moest de arbeiders uitbetalen, maar daar is niets van terechtgekomen. Dit is zeer onbegrijpelijk voor vakbondsleider Ricardo Karwofodi. Aan de vp heeft C-47-voorzitter Robby Berenstein, gezegd dat het bedrijf alle wettelijke bepalingen aan hun laars lapt. Het kan volgens hem niet zo zijn, dat een multinational naar Suriname komt en de regels vertrapt.

Lloyd Read van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen Para en Wanica (Osip) komt vooral op voor het mensenrechtenaspect in deze kwestie. Het gaat voornamelijk om inheemse werknemers die op deze manier worden behandeld.

“Wanneer deze multinationals naar Suriname komen, bedelen zij voor een plek. Maar als ze er eenmaal zijn, vertrappen ze mensenrechten. Het is ons woongebied waarin zij opereren. Er worden buitenlanders in dienst genomen, terwijl de lokale gemeenschap geen plaats meer krijgt. En daarom worden de werknemers ondersteund,” zegt Read.

Bij de ontvangst van de petitie heeft vp Brunswijk benadrukt dat ieder rechterlijk vonnis gerespecteerd moet worden. Hij beloofde de werknemers en de vakbond dat hij zich zal buigen over dit vraagstuk. “Het kan niet zo zijn dat zoveel mensen brodeloos gemaakt worden. Wij zullen hier werk van maken en ervoor zorgen dat het vonnis wordt uitgevoerd.”

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen