zondag 3 december 2023
31.1 C
Paramaribo
1.7 C
Amsterdam
2
(1)

Wet voor lager zegelrecht overdracht aangenomen in de DNA

lees ook ...

Boot- en bushouders eindelijk uitbetaald

De boot- en bushouders hervatten hun diensten, omdat een groot deel van de leden uitbetaald zijn. Leerkrachten en leerlingen werden op maandag en dinsdag jongstleden niet vervoerd. De voorzitter Anton...

De wet houdende nadere wijziging van de Zegelwet is op donderdag 01 september 2022 kamerbreed aangenomen met 36 stemmen. De leden van het parlement hebben in ‘s lands vergaderzaal over deze wet gediscussieerd.

Bij deze wet gaat het om het zegelrecht dat financieel als hoog wordt beschouwd bij overdracht van zakelijke rechten tussen familieleden in de eerste graad. Met familieleden in de eerste graad, in zowel nederdalende als opgaande linie conform artikel 346 van het Burgerlijk Wetboek worden dus respectievelijk de kinderen en de ouders bedoeld. Gekozen is voor slechts deze categorie van personen op wie de wetswijziging van toepassing is.

De voorzitter van de commissie van rapporteurs, Mahinder Jogi heeft na aanname van de wet een ieder gefeliciteerd die heeft meegewerkt aan de tot standkoming van de wijzigingen in deze wet. De wet werd op 02 juli 2021 ingediend en is een initiatief van drs. Asiskumar Gajadien en voormalig parlementariër Dinotha Vorswijk.

Initiatiefnemer Gajadien gaf aan dat het een maatschappelijk probleem was, dat nu opgelost is. “Ik ben blij dat de regering is meegegaan om de overdracht kosten van 07 procent naar 04 procent te brengen, nu kunnen ouders tegen zeer lage overdrachtskosten gronden overdagen aan kinderen en kinds kinderen.

In Suriname is over het algemeen bewezen dat ouders vaak een aan hun toebehorend stuk domeingrond verkavelen om aan hun kinderen over te dragen. Met de kosten die daarbij gepaard gaan, zoals de landmeters-, taxateurs, notaris en overige overdrachtskosten is het meer dan redelijk en billijk dat het zegelrecht voor deze groep personen verminderd wordt.

De commissie van rapporteurs heeft bestaan uit de leden: Mahinder Jogi (voorzitter),  Mr. Patrick kensenhuis, Miquella Soemar- Huur BSc., Annie Sadi, Ivanildo Plein, drs. Ronny Asabina en drs. Roy Mohan

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWet voor lager zegelrecht overdracht aangenomen in de DNA