maandag 17 maart 2025
32 C
Paramaribo
6.8 C
Amsterdam
3.5
(2)

Wet Grondenrechten opnieuw op agenda DNA te midden van politieke verdeeldheid

lees ook ...

Strafzaak cocaïnehandel tussen Suriname, Frans-Guyana: Tien ...

De rechtbank van Périgueux heeft onlangs de tien verdachten veroordeeld die betrokken waren bij een cocaïnehandel tussen Suriname, Frans-Guyana en de Dordogne. De vonnissen variëren van vijf maanden v...

De Wet Grondenrechten, officieel de conceptwet Collectieve Rechten van Inheemse Volken en Tribale Volken, staat dinsdag opnieuw op de agenda van De Nationale Assemblee (DNA). Vorige week kon de vergadering hierover niet doorgaan vanwege een gebrek aan quorum. Bovendien heeft een nota van wijziging in de conceptwet voor veel ophef gezorgd bij maatschappelijke organisaties en politieke partijen, waaronder de NDP.

DNA-voorzitter Marinus Bee benadrukte maandag het belang van voortgang, gezien de naderende verkiezingen. “We hebben nog maar twee maanden te gaan,” verklaarde Bee. Volgens hem wordt een wet nooit in oorspronkelijke vorm aangenomen en is aanpassing een normaal proces. “Het parlement is een operatietafel. Wat je wilt veranderen, kun je amenderen,” zei hij.

Afgelopen vrijdag waren slechts 17 leden aanwezig: 8 van de ABOP, 1 van de BEP, 1 van de NPS en 7 van de VHP. De afwezigheid van de NDP verhinderde quorum, wat Bee scherp bekritiseerde. “Sommige partijen roepen om grondenrechten, maar verschijnen niet als het echt telt,” stelde hij.

Bee was ook kritisch op de BEP, die in april 2020 vlak voor de verkiezingen een eigen conceptwet indiende. “De initiatiefnemers kwamen niet eens meer op een lijst voor. Dat is misleiding,” zei hij.

Volgens Bee moet de wet nu behandeld worden, met ruimte voor evaluatie binnen 2-3 jaar. “Laten we ten minste de gebieden beschermen tegen uitgiftes en daarna de wet verfijnen,” besloot hij.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWet Grondenrechten opnieuw op agenda DNA te midden van politieke verdeeldheid