donderdag 23 maart 2023
26 C
Paramaribo
11.5 C
Amsterdam
5
(1)

Wet Bieraccijns aangenomen met algemene 41 stemmen

lees ook ...

Overheid voorkomt wegtrekken zorgpersoneel

Overheidsziekenhuizen melden reeds enige tijd het vertrekken van vooral gespecialiseerde zorgmedewerkers naar het buitenland, de zogeheten brain drain. Deze trek naar het buitenland heeft zodanige vor...

De ontwerpwet houdende nadere wijziging van de Wet Bieraccijns is op donderdag aangenomen met algemene 41 stemmen. In de Wet Bieraccijns wordt de kleine brouwerijregeling geïntroduceerd. Deze regeling had als doel het voortbestaan van kleine brouwerijen te beschermen.

Met deze wetswijziging is verhoging van de productie bij de Surinaamse Brouwerij gestimuleerd. Die is met grootse investeringen bezig om haar productie te verhogen, waarbij de beroemde Heineken nu ook in Suriname gebotteld zal worden. De wijziging houdt voornamelijk in dat de Bieraccijns tot 20 miljoen liter US$ 0,25 bedroeg.

Voor de overproductie moest dan US$ 0,50 betaald worden. Nu is de limiet van de US$ 0,25 verhoogd naar 50 miljoen liter. Hierdoor wordt de bierbrouwer gestimuleerd om meer te produceren, terwijl bij meer productie er meer werkgelegenheid ontstaat en de staat meer belastinginkomsten gaat hebben.

VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien presenteerde een waslijst aan voordelen die Suriname kan hebben met deze wetswijziging op de Bieraccijns. “Hij zei dat uit presentaties van de brouwerij is gebleken dat ze met een investering van ruim 10 miljoen euro bezig zijn om hun gebouwen en productielijn uit te breiden. Lokale aannemers hebben geprofiteerd hiervan.

Op dit moment draagt de Surinaamse Brouwerij ruim SRD 200 miljoen aan belastingen over aan de staat. Met de uitbreiding gaat dat flink toenemen. Met de investeringen is het bedrijf in staat om ook naar de Caricomlanden te exporteren, wat meer inkomsten betekent voor ons land. Als Heineken hier geproduceerd wordt, kunnen we ook een returnable flessenmodel hanteren, wat milieuvriendelijk is”, zei Gajadien.

De wijziging moet ook gezien worden ter stimulering van investeringen in de productiesector. De wetswijziging is op 13 augustus 2021 ingediend door de regering.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWet Bieraccijns aangenomen met algemene 41 stemmen