woensdag 5 oktober 2022
29 C
Paramaribo
16 C
Amsterdam
5
(1)

West-Suriname tegen aanvraag Grassalco in hun gebied

lees ook ...

Uurloon gedetineerden aangepast

Het uurloon van gedetineerden is door minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (Juspol) aangepast. Gevangenen ontvingen een uurloon dat varieerde tussen SRD 2,40 en SRD 7. Dit bedrag is gebrach...

Dorpen in West-Suriname vermoedden dat het mijnbouwbedrijf Grassalco grote stukken grond heeft aangevraagd in hun woon- en leefgebied. De Dorpshoofden Carlo Lewis(Apoera), Ferdinand Simond(Section) en Sergio Srisria(Washabo) hebben de districtscommissaris Josta Lewis van Kabalebo hierover geschreven. Directeur Rozenhout zegt dat het gaat om gebieden, die waren overgedragen aan Grassalco in de jaren tachtig.

Het gaat om gebieden die deel uitmaken van de woon- en leefgebieden van de inheemsen. Men leeft ook van de bosproducten, die er zijn zoals krappabomen, waarvan de vruchten verwerkt worden tot olie. Een van de gronden is 1.186,38 hectare groot. Hierin ligt Sandlanding een gemeenschap, die deel uitmaakt van Apoera.

De burgermoeder is eerst gevraagd door het departement om advies over de gronden uit te brengen. Na onderzoek is gebleken, dat tien van de vijftien gronden deel uitmaken van de woon- en leefomgeving van de inheemsen. Het is volgens haar niet de bedoeling van de regering om te ontruimen. Er zal een meeting gehouden worden met de dorpshoofden. Nu is er weinig werkgelegenheid in het gebied, maar met de aanwezigheid van het bedrijf zal verandering hierin brengen. Lewis ziet graag dat partijen overeenstemming bereiken over het aan te wijzen gebied aan Grassalco.

Wesley Rozenhout, de directeur van Grassalco zegt dat het gaat om land dat was overgedragen aan Grassalco na mislukking van het West-Suriname plan. Grassalco heeft in het Kabalebogebied mijnbouwrechten en wil weer activiteiten ontplooien. Een deel van het land is door de vorige regering uitgegeven. In december 2020 heeft hij tijdens een bezoek deze zaken reeds besproken met de dorpshoofden. Hij zegt ook, dat de haven bij Apoera ook eigendom is van Grassalco. De haven is volgens hem aan rehabilitatie toe.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWest-Suriname tegen aanvraag Grassalco in hun gebied