De rechter heeft de 8 inheemse en Marron dorpen in maart in het gelijkgesteld toen die een kort geding aanhangig maakte tegen verkoop van hun woon en leefgebied aan Mennonieten. Deze belangrijke beslissing heeft de edelachtbare genomen omdat zij van oordeel is dat de tribale gemeenschappen die daar al eeuwen leven geen informatie vooraf en zeggenschap hebben gehad over de voorgenomen grote grondverkoop zo groot als 1/3 van Suriname, waarbinnen hun zeer bosrijk leefgebied valt.
Nauwelijks 6 maanden later zijn het inheemse dorpen als Apoera, Washabo en Section die in West Suriname in hun leefgebied worden verstoord door buitenstaanders die beheersdaden plegen in hun leefgebied omdat zij hout en goudconsessies kunnen overleggen.
” Zij doen alsof zij ons op hun grond aantreffen terwijl wij al duizenden jaren hier wonen”, zei kapitein Jones van Apoera gisteren verontwaardigd op het avondnieuws van de STVS. (Dit laatste is gebleken uit 1000+ jarige potscherven die gevonden werden bij bauxietprospecties omstreeks 1976 bij de Kaboerie kreek. S.P.)
Grankrutu
Het is om deze voortdurende schendingen van hun collectieve rechten als dat de hoofden van de boslandstammen: Vereniging Inheemse Dorpshoofden (VIDS) en de Kampos,samenwerking vanTribale volken , in een gran krutu bijeenkomen gedurende drie dagen. Vandaag, vrijdg is de laatste dag.
Het bijzondere van een krutu is dat men net zo lang doorpraat over het probleem tot men overeenstemming heeft bereikt, consensus, die leidt tot het gemeenschappelijk standpunt. Een krutu duurt daarom meestal wel relatief lang. Een gran krutu is wanneer deze wordt gehouden voor bosland dignutarissen, kaiteins en hun secondanten en enkele overige betrokken aactiviten.
De hoofdzakelijke bespreking van deze krutu is de wettelijke erkenning van de collectieve rechten van in stam verband levende Surinamers op hun leefgebied, waar zij al 2 eeuwen tot wel duizenden jaren op verschillende plaatsen in het regenwoud van Suriname wonen.
Inhoud
Details van de conceptwetten en ammendementen en eerdere processen zijn besproken. Zo ook de planning om miljoenen aan carboncredits te ontvangen (Van westerse landen voor het duurzaam gebruiken van het regenwoud, de longen van de wereld). Met de verkiezingen in zicht ( na amper 8 maanden) is het voor de deelnemers van levensbelang om als leidingevenden van boslanddorpen strategieen te bedenken en gezamenlijke standpunten te formuleren.
Wet collectieve grondenrechten
Het gemeenschappelijk grondenbezit van het leefgebied der tribale dorpen, waar inheemsen en Marrons al zo lang voor vechten ( de Organisatie van Inheemsen OIS, al vanaf 1975) zou de onrechtvaardige pogingen tot wegvagen van boslandbewoners voorkomen.
Er is al meer dan een jaar officieel een grondenrechtenwet ingediend door de OIS en de VIDS, maar de Assemblee, ons wetgevend orgaan, heeft er nog niets meegedaan. In een gezamenlijke verklaring van VIDS en Kampos zullen het wetgevend orgaan (Nationale Assemblee) en de politici die allen beloofden de wet op collectieve grondenrechten te realiseren, wederom aan hun beloften herinnerd worden.
Foto: Kinderen in het bosland wiens toekomst hun dorpshoofden willen beschermen met een colectieve grondenrechten wet.