maandag 4 maart 2024
25 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
0
(0)

Werkvoorstellen tijdens Celac vergadering

lees ook ...

Eerste oplevering weg naar Ricanaumofo een feit

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) heeft het eerste gedeelte van de weg naar Ricanaumofo in het district Marowijne geopend. Dit project, dat oorspronkelijk werd gestart op zaterdag 30 a...

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken(BIBIS) bezocht de 22e meeting van ministers van Buitenlandse Zaken van de Community of Latin American and Caribbean States (CELAC) op 07 januari jongstleden alwaar hij ook zijn collegae toesprak. Argentinië aanvaarde er het Presidency Pro Tempore (PPT) oftewel het tijdelijk voorzitterschap.

Het Argentijnse PPT heeft enkele strategieën en actiepunten voorgesteld voor 2022 om bij te dragen aan het bereiken van de gemeenschappelijke doelen die voor elk van de 15 thematische gebieden zijn vastgesteld. Het doel geformuleerd onder thema 1 ‘Economisch herstel inclusief post-COVID-19’, houdt in het stimuleren van post-pandemie herstel in de CELAC-landen door middel van een aanpak die getuigt van inclusiviteit en solidariteit. Enkele van de strategieën die daar deel van zijn, zijn gericht op het bevorderen van werkgelegenheid en het uitvoeren van beleid welke mensgericht is.

Thema 2 ‘Gezondheidszorg van Latijns-Amerika en Caribisch gebied’, beoogt het bevorderen van de coördinatie van de respectieve nationale capaciteiten van de landen in de regio, om zo beter de toekomstige uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Een van de strategieën hierbij is het vergroten van de toegang tot de vaccins die in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zijn geproduceerd, alsook het vergroten van de regionale productie en distributie van vaccins, diagnostiek, testen en mogelijkheid van behandelingen tegen COVID-19 en andere ziekten.

De overige thema’s betreffen onder meer samenwerking op het gebied van ruimte technologie en onderzoek, samenwerking op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie voor sociale inclusie, het komen tot uitgebreid rampenrisicobeheer, het onderwijs, beleidsontwikkelingen over voedselzekerheid, dialoog aangaan met niet-regionale partners, samenwerking op het gebied van de ‘Sustainable Development Goals 2030-environmental agenda’, het verbeteren van de positie van de vrouw in de CELAC-lidlanden en samenwerking op het gebied van cultuur.

Het uitwerken van de thema’s, en de daaronder geformuleerde strategieën, zal over de komende periode meer vorm krijgen en er zal intensief contact zijn tussen het Argentijnse PPT en Suriname, gezien het toekomstig CARICOM-voorzitterschap van ons land per 1 juli 2022.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWerkvoorstellen tijdens Celac vergadering