maandag 4 maart 2024
29 C
Paramaribo
11.4 C
Amsterdam
0
(0)

Werknemersorganisatie Newmont wil aandacht voor arbeidsomstandigheden

lees ook ...

Verraad op verraad

Pakitow, roepnaam van actievoerder en politicus Stefano Biervliet (27), is groot onrecht aangedaan. Ondanks dat hij nooit een misdaad begaan heeft en uitsluitend mensen heeft opgeroepen om op te komen...

Het bestuur van de Newmont Werknemers Organisatie (NWO) heeft op woensdag 06 juli 2022 op eigen verzoek een onderhoud gehad met minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugd (AWJ). De minister benadrukte in dat het ministerie sociale dialoog, samenwerking en participatie hoog in haar vaandel heeft en dat daarom zijn deur altijd openstaat voor de vakbeweging als die met issues zit of het beleid willen helpen ondersteunen.

De werknemersorganisatie vroeg aandacht voor zaken in de relatie met de werkgever, in het bijzonder de vaccinatie van werknemers tegen Covid-19, de 12-urige werkdagen en het verplichte verblijf van werknemers op de bedrijfslocatie voor de duur van twee weken. Deze zaken werken volgens de bestuursleden afmattend op de werknemers van Newmont en hebben daarnaast een negatieve impact op hun gezinsleven. De minister werd ook voorgehouden, dat een monitoringscommissie die op basis van een in het verleden uitgegeven beschikking ingesteld diende te worden, nog steeds niet is geoperationaliseerd.

Minister Mac Andrew heeft ten aanzien van de vaccinatie tegen Covid-19 het bestuur voorgehouden, dat het standpunt van de regering is, dat vaccinatie de beste bescherming biedt tegen deze dodelijke ziekte, welke over de gehele wereld miljoenen slachtoffers heeft gemaakt. Dit standpunt zou gebaseerd zijn op de wetenschap. Aangegeven werd, dat bepaalde groepen nu zelfs wordt aangeraden om een tweede booster te nemen. De bewindsman gaf aan dat de International Labour Organisation (ILO) in het kader van arbeidsveiligheid en-gezondheid ervan uit gaat, dat de werkgever moet zorgdragen voor een veilige werkomgeving voor haar medewerkers.

De bewindsman adviseerde het bestuur van de NWO om de weg van dialoog zo uitputtend mogelijk te blijven volgen, aangezien het bewezen is, dat eventuele pijnpunten tussen partners altijd wel uitgepraat kunnen worden. Dit kan volgens hem leiden tot een solide basis voor arbeidsverhoudingen en -omstandigheden. De minister beloofde het bestuur van de NWO om intern na te gaan wat de afspraken zijn tussen de vakbond, het bedrijf en het ministerie met betrekking tot de uitgegeven beschikking en zal op basis hiervan de follow-up bepalen.

Het bestuur van de NWO sprak zijn erkentelijkheid uit voor de snelle ontvangst door de minister, zijn opendeur beleid en constructieve houding en de getoonde bereidheid om te luisteren naar de pijnpunten van de werknemersorganisatie.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWerknemersorganisatie Newmont wil aandacht voor arbeidsomstandigheden