maandag 22 april 2024
25 C
Paramaribo
7.5 C
Amsterdam
5
(1)

Werknemers SLM vragen om hulp waarnemend president Brunswijk in arbeidsconflict

lees ook ...

Reyme pleit voor dienstplicht

Steven Reyme, A20-voorzitter erkent dat de gemeenschap te kampen heeft met verval van normen en waarden en dat de overheid dit moet aanpakken. Jongeren die niet meer naar school willen, moeten de juis...

Leden van de bond van personeel bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) hebben zich verzameld op het bordes van het Kabinet van de Vicepresident, waar ze een dringend verzoek hebben gedaan aan waarnemend president Ronnie Brunswijk om te bemiddelen in een groeiend arbeidsconflict binnen het bedrijf. Op woensdag 28 februari 2024 nodigde Brunswijk de bondsvoorzitter, Marcia Clumper, en zes andere leden uit om hun grieven persoonlijk aan hem voor te leggen.

Clumper benadrukte dat de actie werd ondernomen vanwege een ongezonde situatie binnen het SLM-bedrijf en dat zij daarom de bemiddeling van de president zochten tussen hen en de SLM-directie. Tijdens de ontmoeting legde Clumper aan Brunswijk uit dat de lonen worden uitbetaald op basis van een verouderde koers van SRD 30,50, terwijl de marktkoers van de Centrale Bank van Suriname ruim SRD 5 hoger ligt.

Ook bekritiseerde ze het feit dat de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) door de directie wordt genegeerd, en dat personeel buiten de CAO om in dienst wordt genomen, waardoor er weinig doorgroeimogelijkheden zijn voor het bestaande personeel. Een ander groot pijnpunt is de maandelijkse aftrek van pensioenpremies van elk personeelslid, zonder dat deze premies worden afgedragen aan het Algemeen Pensioenfonds (APF), wat ernstige gevolgen heeft voor zowel het actieve personeel als de reeds gepensioneerden.

Brunswijk, die de frustratie van de werknemers begreep, beloofde rechtvaardigheid te zoeken voor beide partijen. Tijdens de vergadering sloten ook de ministers van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, en Defensie, Krishnakoemarie Mathoera, aan om mogelijke oplossingen te bespreken.

Na overleg werd besloten om de vergadering te hervatten na de terugkeer van President Chandrikapersad Santokhi. De directie van de SLM benadrukte haar bereidheid tot communicatie met de bond en de Raad van Commissarissen (RvC), en gaf aan in gesprek te zijn met de regering en de Centrale Bank van Suriname over de achterstallige pensioenpremies. De luchtvaartmaatschappij blijft zich inzetten voor duurzaamheid, continuïteit en veiligheid in een lopende transformatie.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWerknemers SLM vragen om hulp waarnemend president Brunswijk in arbeidsconflict