donderdag 30 mei 2024
27 C
Paramaribo
16.1 C
Amsterdam
0
(0)

Werknemers Iamgold in actie

lees ook ...

Regering en vakbonden bespreken kostprijscalculatie per Kwh

Het technisch team van de regering en het technisch team van de vakbonden hebben op woensdag 29 mei een presentatie gehouden waarin uitgebreid werd gediscussieerd over de kostprijscalculatie per Kwh e...

Haast alle werknemers van Iamgold hebben het werk neergelegd. Slechts de medische afdeling, de keuken en veiligheid  draaien nog. De overige diensten zijn in actie. Aan Starnieuw is meegedeeld dat de directie buiten de regels om vier werknemers wist te ontslaan, naast andere reden die zorgen voor ontevredenheid onder de werknemers. Romario Biswane die woordvoerder is, zegt dat de reactie van de management zal bepalen als de staking doorgaat of niet.

Het Chinees bedrijf Zijin schijnt zich niet te storen aan het correct omgaan met de werknemers. Attesten van huisartesen en specialisten worden nauwelijks in act genomen. Het  bedrijf deelt deze informatie met een eigen ’consultant’ volgens Biswane. De ‘code of conduct’, de gedragscode waarmee het bedrijf is overgenomen werd door de nieuwe leiding aan een kant gezet. Een eigen code was eenzijdig opgesteld door de directie, die ondertussen ook niet eens meer wordt gehandhaafd. Nu zijn vier werknemers buiten alle regels om ontslagen.

Ondertussen is de bond al negen maanden bezig met een cao-onderhandeling. In augustus 2022 is de vorige vervallen. Zijin had een voorstel om de tussenperiode te overbruggen, maar de werknemers zijn hiermee niet accoord gegaan.

“De general-manager heeft een team afgevaardigd om met ons te komen praten, maar het team heeft geen mandaat om bepaalde problemen op te lossen. De werknemers hebben besloten te wachten tot de general-manager zover is om te praten met het bestuur, zodat er direct besluiten genomen kunnen worden.

Bron foto: Rosebel Gold Mines

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWerknemers Iamgold in actie