vrijdag 31 maart 2023
24.4 C
Paramaribo
10.5 C
Amsterdam
5
(1)

Werking Ivermectine bij Covid-19 wordt ook in Suriname onderzocht

lees ook ...

Santokhi supports the Social Army

The motto of the group Social Army, which provided children with a fun day on March 26, 2023, is "Give a little to change a lot." At that event, President Chandrikapersad Santokhi served as the honora...

Er wordt wereldwijd onderzoek gedaan naar het gebruik van het middel Ivermectine bij de behandeling van Covid-19. Suriname doet ook mee aan dit onderzoek. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt aan het middel alleen te gebruiken in onderzoek, oftewel in clinical trials. Conform dit advies wordt er in Suriname onderzoek gedaan naar of en hoe het middel ernstige ziekte bij infectie met het virus kan voorkomen, in de beginfase van Covid-19.

Ivermectine wordt al jaren gebruikt bij de behandeling van worminfecties en in sommige landen gegeven als deel van de behandeling van Covid-19. Laboratoriumonderzoek heeft aangetoond dat dit middel de hoeveelheid virussen vermindert, stellen het Medisch Wetenschappelijk Instituut en de Faculteit der Medische Wetenschappen in een gezamenlijk persbericht. Onduidelijk is of het middel ook bij mensen de ziekte bestrijdt en hoe het het beste te gebruiken is. In Suriname is de Ivermectine in deze trial voor mensen bedoeld en speciaal hiervoor geïmporteerd.

Bij de verschillende poli’s van de RGD kunnen personen met Covid-gerelateerde klachten die willen deelnemen aan dit onderzoek terecht voor het swabben en voor registratie. Wie mee wil doen moet meteen een Covid-sneltest doen en het resultaat wordt ter plaatste gedeeld met de patiënt. Bij een positief resultaat krijgt de persoon een voorgeschreven behandeling en wordt begeleid om zijn of haar temperatuur en zuurstofgehalte dagelijks te meten.

Dit onderzoek is een triple blind placebo controlled trial waarbij de onderzoeker de werking van Ivermectine vergelijkt ten opzichte van een capsule zonder Ivermectine. Om er zeker van te zijn dat niemand van tevoren weet wie wel en wie geen medicament krijgt, krijgt de helft van de deelnemers placebo. Dit zijn capsules waarin geen medicament zit.

Voor dit onderzoek bij Covid-19-patiënten zijn er al een aantal deelnemers. Zij zijn uitgenodigd om deel te nemen nadat een sneltest, die wordt uitgevoerd naast het swabben, positief was. Zodra er voldoende mensen zijn behandeld, gaan de onderzoekers het ziekteverloop van de groep mensen die capsules met het middel gebruiken, vergelijken met de groep mensen die capsules zonder het middel drinken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWerking Ivermectine bij Covid-19 wordt ook in Suriname onderzocht